Η Βρετανία θα στείλει πλοίο του πολεμικού ναυτικού για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων και όπλων από τις ακτές της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις που αναμενόταν να κάνει αργά χθες (σήμερα, Ελλάδα) στο συνέδριο κορυφής της Ομάδας G7 στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει τη Λιβύη να ανασυγκροτήσει το ναυτικό και την ακτοφυλακή της για να αντιμετωπίσει τους διακινητές ανθρώπων, μετά από μία έκκληση για βοήθεια από τη νέα οικουμενική κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Για να καταπολεμηθούν οι έμποροι όπλων στην ανοιχτή θάλασσα, χρειάζεται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχαν πει υπουργοί τότε.
Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι, κατά την συνεδρίαση για θέματα εξωτερικού χθες βράδι, ο Cameron θα παρουσίαζε τα σχέδια της Βρετανίας για την αύξηση της συμμετοχής της στην περιοχή, όπου ήδη έχει αναπτύξει τέσσερα πλοία.
"(Ο πρωθυπουργός θα) υποστηρίξει πως είναι παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη λύση, θα επαναλάβει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Λιβύης και να τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουν την ικανότητα της ακτοφυλακής των για να τους βοηθήσουμε να σταματήσουν πλοία (κοντά) στις ακτές της Λιβύης", είπε ο εκπρόσωπος. "Θα λάβουμε τώρα ενεργό ηγετικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. (...) Όταν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ έχουν μπει σε ισχύ, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε πλοίο του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή για να βοηθήσει στη διακοπή παράνομης διακίνησης ανθρώπων και όπλων", συνέχισε.
Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει γίνει επίσημη αίτηση από τη Λιβύη ώστε το πλοίο να μπορεί να δράσει εντός των χωρικών της υδάτων, αλλά αναμενόταν "αρκετά σύντομα". Πρόσθεσε ότι το πλοίο θα μπορέσει να τεθεί σε δράση στην περιοχή μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Η "Επιχείρηση Σοφία" της ΕΕ δρα στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη αλλά είναι πολύ μακριά από τις ακτές για να καταστρέψει πλοία που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ανθρώπων, να τους πιάσει ή να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη μέσω της θαλάσσιας οδού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ