Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Υπό το φόβο να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης τραπεζικής κρίσης, οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο «ξέχασαν» εν μία νυκτί τις προεκλογικές «κορώνες» κατά των τραπεζικών διασώσεων και έβγαλαν για λίγο από πάνω τους τον λαϊκίστικο μανδύα, επιτρέποντας στον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει τα ηνία και να σώσει από βέβαιο γκρεμό την ιστορική τράπεζα Carige, ίσως και την Ιταλία.
Η διάσωση της Banca Carige εκτός από το ότι αποτρέπει ένα απρόβλεπτο ντόμινο στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκτά πολιτικές διαστάσεις και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στο βασικό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και των λαϊκιστικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών. Μία διάσωση που θα είχε αποφευχθεί αν στις 22 Δεκεμβρίου ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, η οικογένεια Μαλακάλτσα, είχε εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ.
Χθες, οι ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης υπέγραψαν την κρατική διάσωση της Banca Carige, στην πιο εντυπωσιακή – μέχρι σήμερα - «kolotoumba» τους, με τη δικαιολογία ότι προστατεύουν τα συμφέροντα των καταθετών. Όμως… ξέχασαν ότι χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογούμενων. Το έκτακτο διάταγμα, μάλιστα, αποτελεί πιστό αντίγραφο της ανάλογης απόφασης που έλαβαν οι κυβερνήσεις Ρέντι και Τζεντιλόνι για τη διάσωση της Monte Paschi και των δύο τραπεζών της Βενετίας, Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα στη γειτονική μας χώρα.
Ο Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο και πέρασε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο θα έπρεπε να ντρέπονται για τις ύβρεις και τις προσβολές που εξαπέλυαν τα προηγούμενα χρόνια κατά των τότε κυβερνήσεων. Επιπλέον, ο Ρέντσι κατηγόρησε τον νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ότι υπήρξε συνεργάτης συμβούλων της Banca Carige.
Η στροφή των λαϊκιστών δεν είναι εντυπωσιακή μόνο γιατί η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα δαπανηθεί ούτε ευρώ από χρήματα των φορολογούμενων σε τραπεζικές διασώσεις, αλλά και γιατί τα δύο κόμματα… υποκλίθηκαν ουσιαστικά στον Ντράγκι, όταν στο παρελθόν κατηγορούσαν την ΕΚΤ για τις επιλογές της.
Πλέον, ο «Super Mario» θεωρείται ότι μετράει ήδη μία μεγάλη νίκη κατά των λαϊκιστών και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που τον κατατάσσουν στους βασικότερους υποψηφίους για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος στην Ιταλία που θα προσπαθήσει να βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Σημειωτέον, ο Ντράγκι αποχωρεί από την ΕΚΤ τον ερχόμενο Οκτώβριο και ήδη αναλυτές εκτιμούν ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει νέα κόντρα με την Ευρώπη.
Ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ κινήθηκε αστραπιαία και παραμονή Χριστουγέννων αποφάσισε να τοποθετήσει προσωρινούς διαχειριστές στην Banca Carige, καθώς η Ιταλία κινδύνευε με ένα απρόβλεπτο ντόμινο στην περίπτωση που Σαλβίνι και Ντι Μάιο αδυνατούσαν να διαχειριστούν την κρίση που ξέσπασε όταν η τράπεζα δεν κατάφερε να ενισχυθεί κεφαλαιακά.
Η… ατυχία των λαϊκιστών ηγετών της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο ότι αρκετές τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να «εκραγούν» ανά πάσα στιγμή αλλά και ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν ιστορική σημασία. Η ιταλική κυβέρνηση, λοιπόν, διαθέτει 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019 για τη διάσωση της Banca Carige, η οποία μετράει 535 χρόνια ιστορίας, υιοθετώντας ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό εγγυήσεων που είχε χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Ματέο Σαλβίνι διαβεβαίωνε ότι καμία ιταλική τράπεζα δεν θα χρεοκοπήσει κανείς δεν περίμενε ότι ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης θα ακολουθούσε το παράδειγμα των «πουλημένων» στα τραπεζικά συμφέροντα κυβερνήσεων των Ρέντσι και Τζεντιλόνι.
Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά προσπάθησε με ένα tweet να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση παρενέβη ακαριαία και έδωσε λύση χωρίς να κάνει καμία χάρη σε τραπεζίτες. Ο Ντι Μάιο, από την πλευρά του, τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες αλλά απλώς πέρασε ένα νόμο μέσω του οποίου στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, το κράτος θα προσφέρει κρατικές εγγυήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η ΕΚΤ ήταν αυτή που παρενέβη τοποθετώντας ειδικούς διαχειριστές για τρεις μήνες, όταν η οικογένεια Μαλακάλτσα άφησε ακυβέρνητο το καράβι. Και όλα αυτά με αφορμή την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.