Η πρόσφατη πρωτοβουλία τους να ανοίξουν το αρχείο τους δείχνοντας δεκαέξι από τις σημαντικότερες παραστάσεις μας, στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο κύκλος του Πορεία έχει διευρυνθεί και τα σχόλια, τα συγκινητικά email, τα αιτήματα των ανθρώπων που επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους του θεάτρου, είναι οδηγός μας, και στο άμεσο μέλλον θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τα ικανοποιήσουμε δημιουργώντας νέους διαύλους επικοινωνίας μαζί σας.
Όπως πολλοί συμπολίτες μας, οι καλλιτέχνες βιώνουν αυτόν τον καιρό μεγάλα προβλήματα βιοπορισμού, καθώς έχουν απωλέσει τη δουλειά τους, ενώ ο ορίζοντας επιστροφής του κλάδου σε κάποια κανονικότητα είναι εξαιρετικά ασαφής. Κι όμως, η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη όταν μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας, με το κοινό, και να προσφέρουν παρηγοριά κι εμψύχωση μέσω της τέχνης τους, λένε από το «Πορεία». Ή, όπως έχει πει ο Δημήτρης Τάρλοου στον Γιώργο Μυλωνά, σε συνέντευξη για το Liberal.gr, «προσπαθούμε να βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά και να κάνουμε δράσεις που θα εμψυχώσουν και θα δώσουν τροφή σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Και είναι πολλοί αυτόν τον καιρό. Υπάρχει σαφώς το αίτημα για μονιμότερη παρουσίαση στο ίντερνετ με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα pay per view, ας πούμε, στο μέλλον. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που θα αναδυθεί σύντομα ως πραγματικότητα μετά από αυτή την πανδημία. Σίγουρα, είναι και μια νέα εξωστρέφεια, αλλά πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ώστε να καλυφθούν τα συγγραφικά και τα συγγενικά δικαιώματα.»
Το νέο πρόγραμμα είναι εξίσου σημαντικό: Σαράντα έξι δημιουργοί –συγγραφείς, μεταφραστές, ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, κ.ά.– που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην ιστορία του θεάτρου μας, πρόσφατη ή παλαιότερη, φτιάχνουν ένα προσωπικό βίντεο μπροστά στον φακό του Πάτροκλου Σκαφίδα και πάνω στη σκηνή του θεάτρου Πορεία. Διαβάζουν ένα αγαπημένο διήγημα, ένα ποίημα ή ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο, συνθέτουν ειδικά για την περίσταση ή παίζουν ένα γνωστό μουσικό κομμάτι, κάνουν έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό... Όλοι εμπνευσμένοι από την περίοδο του αναγκαστικού μας εγκλεισμού.
Το θέατρο Πορεία, αναμένοντας τις επίσημες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, οραματίζεται ήδη την επόμενη μέρα, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, στην οποία η ασφάλεια του κοινού θα είναι στην ίδια προτεραιότητα με τη γνωστή σε όλους ποιότητα των παραγωγών του. Γι’ αυτό, η συνδρομή όλων μας τώρα είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ.
Και να ξέρετε: Για μία ακόμη φορά, κάθε δωρεά σας θα συμβάλλει στη στήριξη των υπερήλικων (αλλά και νεότερων) ηθοποιών που βιώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή διαβίωσης, διαμέσου του Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).
Πρόγραμμα προβολών
Από σήμερα Τρίτη και κάθε μέρα θα προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του θεάτρου τα βίντεο των καλλιτεχνών (ένα κάθε μέρα), και στη συνέχεια το υλικό θα παραμένει στη σελίδα τους «Είμαστε όλοι Εδώ», για να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε και να τα απολαμβάνετε ανά πάσα στιγμή.
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Κώστας Βασαρδάνης, Στεφανία Γώγου, Μαριάννα Δημητρίου, Χάρης Εμμανουήλ, Στέλλα Ζιοπούλου, Μαρίνα Καραγάτση, Κόρα Καρβούνη, Ειρήνη - Ερωφίλη Κλέπκου, Αλκιβιάδη Μαγγόνα, Μαρία Μαγκανάρη, Χρήστος Μαλάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Λήδα Μανιατάκου, Καίτη Μανωλιδάκη, Χριστίνα Μαξούρη, Νεφέλη Μαρκάκη, ΜπίλιωΜαρνέλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Μάξιμος Μουμούρης, Άρης Μπαλής, Ανδρέας Νάτσιος, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Λένα Παπαληγούρα, Μάριος Παπούλιας, Ιωάννα Παππά, Στρατής Πασχάλης, Διονύσης Πιφέας, Κατερίνα Πολέμη, Πέτρος Πολίτης, Δανάη Σαριδάκη, Σοφία Σεϊρλή, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Σοφολόγης, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Τάρλοου, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Θανάσης Τριαρίδης, Βασιλική Τρουφάκου, Ειρήνη Φαναριώτη, Ορέστης Χαλκιάς, Nalyssa Green
Οσο για το αν ο Δημήτρης Τάρλοου θεωρεί πως μια βιντεοσκοπημένη παράσταση μπορεί να έχει την ατμόσφαιρα της παράστασης στην οποία συμμετέχει το κοινό από κοντά, ο ίδιος είπε στον Γ. Μυλωνά:
«Σε καμία περίπτωση. Είναι σα να λες ότι ένα καταπληκτικό διαδικτυακό ντοκιμαντέρ για την Πομπηία με μία κάμερα που περιφέρεται και την βλέπεις μέσα σε πέντε ώρες, μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία του να πας εκεί. Ούτε μπορείς πραγματικά να ανακαλύψεις το μουσείο Βαν Γκογκ διαδικτυακά. Είναι τελείως διαφορετικό να δεις τον πίνακα του Βαν Γκογκ από κοντά.
Όλα αυτά λοιπόν είναι φτιαγμένα για να τα δει κανείς. Φυσικά, η αξία του διαδικτύου αυτή είναι. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να ανατρέξεις σε κάτι, να θυμηθείς κάτι, να το χρησιμοποιήσεις για τη δουλειά σου, αλλά τίποτα δεν υποκαθιστά την προσωπική επαφή με τα πράγματα. Το θέατρο, λοιπόν, πάντοτε είχε αυτό το πλεονέκτημα: διατηρούσε την προσωπική επαφή. Όσο καλά κι αν το φτιάξεις για την οθόνη, δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει την κιναισθητική εμπειρία του να βρίσκεσαι εκεί.»