Με δύο τρόπους θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως λειτουργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το πρωί του Σαββάτου με την εκπαιδευτική τηλεόραση να έρχεται ώστε να συμπληρώσει τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, θα δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς να επιλέξουν μεταξύ της άδειας ειδικού σκοπού και του μειωμένου ωραρίου κατά 25% ώστε να διευκολυνθούν κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως τις 30 Σεπτεμβρίου, η Νίκη Κεραμέως περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και βεφονηπιακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι μικροί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον: την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Εκπαιδευτική τηλεόραση
Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.
Σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30' -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.
Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ' ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.
Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι, εφ' όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.
Σημειώνεται, τέλος, πως ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο για εργαζόμενους γονείς
Σε ισχύ τίθενται οι διευκολύνσεις που εφαρμόστηκαν και κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας για τους γονείς κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων έως και τις 30 Νοεμβρίου συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.
Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών:
- Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
- Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
- Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
- Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς - η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου - λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
- Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.
Νίκη Κεραμέως: Καθαρά προληπτικά τα μέτρα
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα». «Δεν υποδεικνύονται (σ.σ. τα μέτρα) από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ' εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων», εξήγησε η κ. Κεραμέως.
Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη Ελλάδα «είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα».
Στόχος, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».
Από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου & για 2 εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία Νηπιαγωγείων & Δημοτικών σε όλη τη χώρα.Είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί.Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί. https://t.co/fhWI60hFU0 @Vkikilias @theodorikakosp pic.twitter.com/gCXJq0YCAw
— Niki Kerameus (@nkerameus) November 14, 2020
«Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.
Όπως και την περασμένη Άνοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».
«Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν - εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις», υπογράμμισε η υπουργός.
«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.
«Διαφυλάσσουμε τόσο την υγεία, όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας»
«Ανταποκρινόμαστε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας τη δημόσια και ατομική υγεία, αλλά και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συνεχίζουμε δυναμικά όλοι μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς!», αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Ανταποκρινόμαστε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας τη δημόσια και ατομική υγεία, αλλά και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συνεχίζουμε δυναμικά όλοι μαζί! #mathainoumeasfaleis @sofiazacharaki @GikaSissy pic.twitter.com/dVJJpkyrUq
— Niki Kerameus (@nkerameus) November 14, 2020
Συγκεκριμένα 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.
Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.