Τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθήσουμε την επανυιοθέτηση του άνθρακα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαβάζοντας δραματικούς τίτλους όσον αφορά την οπισθοχώρηση της Ευρώπης στους πράσινους στόχους κλπ κλπ και παρατηρώντας ενδεχομένως να συνεχίζεται η κινητικότητα στις μετοχές εξόρυξης, πώλησης και διανομής άνθρακα. O θεματοφύλακας όμως της πράσινης μετάβασης, που δεν είναι άλλος από την ΕΕ, θα φροντίσει η αναβίωση του άνθρακα να είναι προσωρινή.
Η απόφαση της Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας να λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσια άνθρακα προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μετά την κίνηση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σχεδόν κατά 60% -περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ -είναι λογικό να έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με το πόσο πίσω μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η απόφαση στην πράσινη μετάβαση.
Ενδεικτική αυτής της ανησυχίας ήταν και η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον κίνδυνο η ΕΕ να απομακρυνθεί από το στόχο της μείωσης των αερίων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στις «τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υπογραμμίζοντας, ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση για να προχωρήσουμε μπροστά και όχι για να υποχωρήσουμε στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα.
Είναι μια λεπτή γραμμή και δεν είναι καθορισμένο αν θα κάνουμε τη σωστή στροφή». Αυτό που λέει κομψά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ότι παρά το γεγονός ότι η επικείμενη αύξηση της χρήσης άνθρακα είναι θεωρητικά προσωρινή, υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.
Αυτή ακριβώς την εξέλιξη θέλει να προλάβει η ΕΕ, ώστε η στροφή στον άνθρακα να αποδειχθεί πράγματι προσωρινή και μόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις εκείνες που θα μας εξασφαλίσουν ενέργεια χωρίς ρύπους αλλά και δυνατότητες αποθήκευσης αυτής.
Δεδομένου ότι και άλλες χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, αναμένεται να ακολουθήσουν τη Γερμανία και την Ολλανδία στην επανεκκίνηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, η πρόεδρος της ΕΕ είναι αποφασισμένη να προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα τόσο στην διαφοροποίηση των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο –ΗΠΑ, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν κ.α ενισχύουν ήδη την παραγωγή τους –όσο και στη στροφή προς την ηλιακή και αιολική ενέργεια επιταχύνοντας το σχέδιο «REPowerEU» με ευθεία στόχευση να μειωθεί ο βραχνάς της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το σχέδιο REPowerEU δεν θα αυξήσει απλά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει τους κανονισμούς σχεδιασμού, έτσι ώστε τα έργα των ΑΠΕ να μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα.
Τις επόμενες ημέρες λοιπόν θα παρακολουθήσουμε την επανυιοθέτηση του άνθρακα και από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες διαβάζοντας δραματικούς τίτλους όσον αφορά την οπισθοχώρηση της Ευρώπης στους πράσινους στόχους κλπ κλπ και παρατηρώντας ενδεχομένως μια κινητικότητα στις μετοχές εξόρυξης πώλησης και διανομής άνθρακα για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο συγκεκριμένος κλάδος άλλωστε αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους με θετικές αποδόσεις τη φετινή χρονιά με μετοχές όπως η Peabody Energy να έχουν κλέψει την παράσταση. Όμως στην πραγματικότητα ο θεματοφύλακας της πράσινης μετάβασης που δεν είναι άλλος από την ΕΕ δεν θα φροντίσει απλά αυτή η «οπισθοδρόμηση» να είναι πράγματι προσωρινή, αλλά θα εξασφαλίσει η επαναφορά στον «πράσινο δρόμο» να γίνει με άλμα, ώστε να καλυφθεί έγκαιρα το χαμένο έδαφος.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η διόρθωση πολλών μετοχών του κλάδου της πράσινης ενέργειας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους βλέπουν τη συγκεκριμένη συγκυρία ως ευκαιρία να τοποθετηθούν σε δελεαστικές τιμές, σταδιακά πάντα λόγω του πλαγιοκαθοδικού καναλιού.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.