Στην 12η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως προς τον δείκτη υπερβολικής θνησιμότητας της πανδημίας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τον γηρασμένο πληθυσμό, η χώρα μας εμφανίζεται να καταγράφει θετικές επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα στοιχεία του ΠΟΥ καταρρίπτουν το αφήγημα της αντιπολίτευσης που επιχείρησε να επενδύσει ακόμα και στους θανάτους που προκαλεί η παγκόσμια κρίση στην υγεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ βασίζονται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή πόσοι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ό,τι θα αναμενόταν κανονικά με βάση τη θνησιμότητα στην ίδια περιοχή πριν χτυπήσει η πανδημία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα στον δείκτη «πλεονάζουσας θνησιμότητας» της ΕΕ ανάμεσα στις 27 χώρες βρίσκεται στην 12η θέση με 93 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Στην κορυφή της λίστας είναι η Βουλγαρία με 415 θανάτους και ακολουθούν Λιθουανία (319), Ρουμανία (279), Σλοβακία (223) και Κροατία (210).
Η «πλεονάζουσα θνησιμότητα» περιλαμβάνει τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 άμεσα (λόγω της νόσου) ή έμμεσα (λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας και την κοινωνία).
Οι περισσότεροι από τους υπερβολικούς θανάτους (84%) συγκεντρώνονται στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Περίπου το 68% των υπερβολικών θανάτων συγκεντρώνεται σε μόλις 10 χώρες παγκοσμίως.
Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ήταν υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες (57% άνδρες, 43% γυναίκες) και υψηλότερος μεταξύ των ηλικιωμένων.