Η μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία ενός φόρουμ, που θα φιλοξενούσε την «ανφαν γκατέ» του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τέτοια απρόοπτα γεγονότα και να αποτρέψουν ανάλογες καταστάσεις. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά για τις G-20.
Θεωρητικά η παρουσία ενός μετριοπαθούς προέδρου στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ο Τζο Μπάιντεν, που έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή συναίνεση, θα ήταν ένα καλό σημάδι. Πόσο μάλλον όταν έχει επιλέξει να βρεθεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο, μαζί με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το πρόσωπο της Γερμανίας για τόσα χρόνια. Ακόμη κι αν οι απουσίες του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Σι Τζινπινγκ, οι οποίοι επέλεξαν να μην παραβρεθούν οι ίδιο στη σύνοδο και να συμμετέχουν μέσω βιντεοκλήσης, δείχνουν πως ενδεχομένως οι G-20 δεν αποτελούν την κατάλληλη σύνθεση για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων του σήμερα.
Το ακανθώδες ζήτημα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως παραμένει το βασικό ζήτημα. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες συζητάμε για την τρίτη δόση του εμβολίου, για μία πλειοψηφία ανθρώπων παγκοσμίως σε αναπτυσσόμενες χώρες ακόμα και η χορήγηση της πρώτης δόσης αποτελεί επίτευγμα. Το διακύβευμα βέβαια είναι οικονομικό και το ζήτημα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει το ηράκλειο έργο της παγκόσμιας κάλυψης του πληθυσμού. Η πίεση δεν αναμένεται να εξαλειφθεί παρά τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο για την παροχή περισσότερων εμβολίων στις χώρες που το χρειάζονται.
Αντιστοίχως, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, ενόψει της έναρξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, με βασικό ερώτημα τη χρηματοδότηση. Οι προειδοποιητικές βολές του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον Ιταλού Μάριο Ντράγκι, του οποίου η χώρα φιλοξενεί τη σύνοδο, πως χρειάζεται να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια δείχνουν του λόγου το αληθές. Η απόσταση που έχουν να καλύψουν για να βρεθεί κοινός τόπος παραμένει αρκετά μεγάλη.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών εκμεταλλεύονται τη σύνοδο για να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις, όπως την αντιμετώπιση της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Αντιστοίχως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η οικονομία της χώρας του κλυδωνίζεται στον ρυθμό της διαρκούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας.
Μένει να φανεί κατά πόσο η έγκριση της εφαρμογή του ελάχιστου εταιρικού φόρου στις αρχές του 2023 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια οικονομία. Η συμφωνία άλλωστε επηρεάζει άμεσα τις ΗΠΑ, καθώς θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από εταιρίες κολοσσούς- όπως έχει θέσει στόχο ο Μπάιντεν, όπως τα άλλα κράτη στις οποίες εκείνες πωλούν τα προϊόντα τους. Ωστόσο, η αδυναμία συνεννόησης στο ζήτημα του κλίματος μεταφέρει την πίεση, αλλά δείχνει και τη σημασία της επικείμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη. Εκεί δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής επιβάρυνσης. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο πως είναι κάτι που έχει γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές.