Στη διακοπή της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και την θωράκιση της Αφρικής από τον νέο ιό, στρέφεται τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να αποφευχθεί μια πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Aνησυχία και από την επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών
Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού υγείας, έχουν ήδη στείλει ποσότητες διαγνωστικών και έχουν ορίσει τρεις χώρες αναφοράς στην Αφρική, ενώ στο επόμενο διήμερο αναμένεται να εφοδιάσουν σχεδόν το σύνολο των αφρικανικών κρατών με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα για τη νόσο. Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι οικονομικοί μηχανισμοί στήριξης μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων αντίστοιχων φορέων, προκειμένου να καταφέρουν οι αφρικανικές χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και πόρους, να στηριχθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του νέου κορνοϊού.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στην 146η Σύνοδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ, με το Σουδάν να επισημαίνει ότι η χώρα του βάλλεται ήδη από έξι επιδημίες, ενώ καλείται να επαναπατρίσει σήμερα στο Χαρτούμ τους 225 φοιτητές που σπουδάζουν στην Κίνα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήδη νοσούν.
Ήδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το κόστος της νόσου για το επόμενο τρίμηνο θα ξεπεράσει τα 675 εκ. δολ., χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το ποσό το κόστος έρευνας και ανάπτυξης εμβολίου ή φαρμάκου.
Χαρακτηριστικό είναι όμως το γεγονός ότι με την έγκαιρη αναγγελία της νόσου από την Κίνα και την ερευνητική της δραστηριότητα για την αποτύπωση του νέου ιού και τη δυνατότητα ανάπτυξης διαγνωστικών μέσων, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ παρατηρούν ότι το κόστος έχει μειωθεί στο ένα δέκατο.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 27 περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα σε 9 χώρες, ενώ έχουν γίνει 40.000 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων, από την έναρξη της επιδημίας.
Διακοπή της μετάδοσης - Θεραπεία
Με στόχο τη διακοπή της μετάδοσης του ιού, οι επιστήμονες του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι είναι καθοριστική η εφαρμογή των ατομικών μέτρων υγιεινής με σωστό πλύσιμο των χεριών, αλλά και η χρήση μάσκας ιδίως από τους ασθενείς, προκειμένου να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διερευνούν εργαστηριακά τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του HIV, περιμένοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια αποτελεσματικότητα, όμως επισημαίνουν πως δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα κατά τη χρήση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, τίθεται και θέμα επάρκειας των φαρμάκων αυτών, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να καλύπτονται οι πάσχοντες από HIV. Αντίστοιχες έρευνες διενεργούνται σε υπάρχοντα φάρμακα κατά του Ebola.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο χρόνος επώασης της νόσου, δείχνει να "πέφτει" στις 12,5 ημέρες, όμως για λόγους ασφαλείας, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τηρηθεί η αρχική εκτίμηση των 14 ημερών που προκύπτει από την εμπειρία σε προηγούμενες αντίστοιχες επιδημίες.
Και γρίπη πτηνών στην Κίνα
Στο μεταξύ, μαζί με τον κορωνοϊό, φαίνεται να αναβιώνει στην Κίνα και ο εφιάλτης του Η5Ν1, δηλαδή, της γρίπης των πτηνών.
Το περιστατικό δηλώθηκε από τις κινεζικές αρχές την 1η Φεβρουαρίου, στην πόλη Shaoyang της επαρχίας Hunan, μόλις 500 χλμ νοτιοδυτικά της Wuhan.
H ίωση σκότωσε 4.500 κοτόπουλα σε μια φάρμα, με αποτέλεσμα να θανατωθούν άλλα περίπου 18.000 κοτόπουλα της φάρμας, να σφραγιστεί και να αποστειρωθεί ολόκληρη η περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση. Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται εξαιρετικά επιθετικός εξαιτίας του αριθμού των πουλερικών που πέθαναν από αυτόν.
Ο Η5Ν1 δεν μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο, όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και το ποσοστό θνησιμότητας από αυτόν φτάνει το 60%. Από το 2003 ήταν η αιτία θανάτου για 455 ανθρώπους, διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.