Για θεμελιώδη αλλαγή στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον Μάρτιο έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα πρώτα του σχόλια για την ανακοίνωση της Pfizer σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μπρους Έιλγουορντ, δήλωσε ότι ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ, ότι τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer Inc σχετικά με τις τελευταίου σταδίου δοκιμές ενός εμβολίου είναι «πολύ θετικά».
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά», είπε ο Έιλγουορντ, ενώπιον των 194 μελών του ΠΟΥ.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση που έκαναν σήμερα τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech σχετικά με ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.
We welcome the encouraging vaccine news from @pfizer & @BioNTech_Group & salute all scientists & partners around the 🌍 who are developing new safe, efficacious tools to beat #COVID19. The 🌍 is experiencing unprecedented scientific innovation & collaboration to end the pandemic!
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) November 9, 2020
«Χαιρετίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το εμβόλιο που προέρχεται από τις pfizer και BioNTech_Group και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο που αναπτύσσουν νέα εργαλεία, χρήσιμα και αποτελεσματικά, για να νικήσουμε την Covid-19», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Ο κόσμος γνωρίζει μια καινοτομία και μια επιστημονική συνεργασία χωρίς προηγούμενο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Σουμίγια Σουαμινατάν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε σε tweet της ότι «αυτό το νέο αναμένεται να ενθαρρύνει όλους εκείνους που αναπτύσσουν εμβόλια #COVID19 να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές».
«Ο κόσμος έχει ανάγκη πολλά ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια για να βάλει τέλος σε αυτήν την επιδημία», σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας τον «ρόλο κλειδί» που διαδραματίζει ο ΠΟΥ σε όρους κυρίως «εναρμόνισης των πολιτικών και των κανονισμών».
This news shld encourage all developers of #COVID19 vaccines to continue with clinical trials. The world needs several safe, effective & affordable vaccines to end this pandemic. @WHO plays key role in setting benchmarks, policy, & regulatory harmonization @GaviSeth @CEPIvaccines https://t.co/v6dWW4t2DC
— Soumya Swaminathan (@doctorsoumya) November 9, 2020