Πρασσάς: Αυτό είναι το σενάριο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα

Πρασσάς: Αυτό είναι το σενάριο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ταχύτητα και το μέγεθος της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα έκανε ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς ο οποίος παρουσίασε το βασικό σενάριο για τον  τρόπο με τον οποίο θα διαδοθεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, με την κορύφωση να αναμένεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, ανέφερε ότι «είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα' ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα' χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να' χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Με βάση αυτή την παραδοχή – να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες – που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, αν προβλέψαμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πρασσά «είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν και όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση».