Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που υπογράφηκε το 2016 λειτουργεί και μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που πηγαίνουν στην Ελλάδα και μετέπειτα στην Ευρώπη, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Κρίστιαν Μπέργκερ.
Παράλληλα, αν και σημειώνει πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο «έχει μειωθεί δραστικά από 1.500 το 2015 και το 2016 σε πολύ λίγους σήμερα», επισημαίνει πως «είναι ακόμα πάρα πολλοί, αλλά πολύ λιγότεροι από τα τελευταία δύο χρόνια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπέργκερ αναδεικνύει τη συμβολή της ΕΕ στην Τουρκία, με άξονα την κοινή Δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ το 2016, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Τουρκία απάντησε καταφατικά. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Τουρκία κάνει πολλά σε αυτό το ζήτημα με τη βοήθεια της ΕΕ και πρόσθεσε: «Τόσο οι τουρκικές δυνάμεις της ξηράς όσο και οι άλλες αρχές που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, όπως η ακτοφυλακή για παράδειγμα, εργάζονται πολύ σκληρά για να αποτρέψουν τη ροή, καθώς επίσης να καταστρέψουν το κύκλωμα των λαθρεμπόρων που όλοι γνωρίζουμε, οι οποίοι για κέρδος μεταφέρουν Σύρους και άλλους πολλούς μετανάστες στα ελληνικά νησιά ή στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας».
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των μεταναστών που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία βάσει της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, απάντησε: «Θα ακούσετε από την τουρκική πλευρά ότι είναι έτοιμοι να πάρουν περισσότερους, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένες νομικές διαδικασίες. Οι άνθρωποι μπορούν, φυσικά, να αντιταχθούν ή να εφεσιβάλουν ληφθείσες αποφάσεις. Πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση το κράτος δικαίου και τη δέουσα διαδικασία και νομίζω ότι συμβαίνει αυτό, αλλά χρειάζεται και αρκετός χρόνος για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην Τουρκία».
Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα πίεση από Ανατολάς, κυρίως μεταναστών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και λιγότερων από τη Συρία.
Φωτογραφία intime news