Το προφίλ των διασωληνωμένων πίσω από τους αριθμούς- 4 ειδικοί εξηγούν το νέο τοπίο στις ΜΕΘ

Το προφίλ των διασωληνωμένων πίσω από τους αριθμούς- 4 ειδικοί εξηγούν το νέο τοπίο στις ΜΕΘ

Τους 847 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά  (ΕΙΝΑΠ)  Ματίνα Παγώνη  να εκτιμά πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί και θα φτάσει  ακόμα και τους 1000 ασθενείς, μια πρόβλεψη που είχε προσφάτως κάνει και ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών.

Στο Liberal επιχειρούμε να κάνουμε μια ανάλυση του προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων  είναι μαζί με τους θανάτους  οι δύο πιο  σκληροί δείκτες της πανδημίας. 

Η επίδραση των εμβολιασμών

Η εικόνα μέσα στις ΜΕΘ έχει αλλάξει μετά την πρόοδο των εμβολιασμών αλλά και από την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης που είναι πολύ πιο μεταδοτική και προσβάλλει πιο πολύ τις νεαρές ηλικίες οι οποίες συγχρωτίζονται περισσότερο και τηρούν λιγότερο τα μέτρα προστασίας. 

«Ξέρουμε ότι με τον εμβολιασμό πλέον τα άτομα ηλικίας άνω των 80 και άνω των 75 ετών δεν νοσηλεύονται ή είναι μικρός ο αριθμός τους πλέον στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας. Επίσης ξέρουμε πως στους 1000 θανάτους, το 90% ήταν ανεμβολίαστοι», σημειώνει η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμώξεων Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το υπόλοιπο 10% μοιράζεται μεταξύ ενός μικρού ο αριθμού ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και ενός εξίσου μικρού αριθμού, εμβολιασμένων με τη μία δόση. Στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο εμβολιασμός συμβάλει στη μεταβολή του τοπίου, όπως και στην διάρκεια νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τη μεριά του ο  καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει πως ένας στους τέσσερις  νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 55 ετών και κάτω, με τα άτομα αυτά λόγω ηλικίας και λιγότερων υποκείμενων νοσημάτων να έχουν καλύτερη έκβαση. Κατά μέσο όρο η νοσηλεία στις ΜΕΘ διαρκεί από 17-21 ημέρες και λόγω της μεγάλης της διάρκειας θα αργήσουμε να δούμε την αποσυμπίεση  που τόσο περιμένουμε, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη  να εκτιμά πως θα χρειαστούμε 3 εβδομάδες για να δούμε μια αποκλιμάκωση στις Εντατικές. 

Το προφίλ των διασωληνωμένων  

Ο μέσος όρος της ηλικίας στους διασωληνωμένους ασθενείς έχει κατέβει αρκετά-απόρροια των εμβολιασμών-κι έχει φτάσει τα 68 έτη, από τα 84 έτη που ήταν στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Ποσοστό 85,6% από αυτούς έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών κι άνω. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι όπως έχει τονίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η προχωρημένη ηλικία από μόνη της αποτελεί ανεξάρτητο και ισχυρό  παράγοντα κινδύνου για σοβαρή covid λοίμωξη.   

Η κατανομή των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα είναι διαφωτιστική:

Στην ηλικιακή ομάδα 80 ετών κι άνω ανήκει το 14% των διασωληνωμένων  ασθενών, με την αλλαγή του τοπίου από τους εμβολιασμούς να είναι ιδιαιτέρως αισθητή.

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ανήκει το 30% των διασωληνωμένων, ενώ το ίδιο ποσοστό (30%) αντιστοιχεί και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών.

Στις ηλικίες 50-59 ετών ανήκει το 18% των διασωληνωμένων (εδώ βλέπουμε και την επίδραση των μεταλλάξεων που χτυπούν περισσότερο τους πιο νέους) και το ίδιο ισχύει για το 7% που αντιστοιχεί στις ηλικίες 40-49 ετών. Πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά των διασωληνωμένων στις ηλικίες 30-39 ετών (2%) και 20-29 ετών (1%).