Προχωρά σε νέο εποικισμό της Δ. Όχθης το Ισραήλ

Προχωρά σε νέο εποικισμό της Δ. Όχθης το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών στο πλαίσιο της εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών που ανακοινώνει εδώ και μήνες στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων που κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα δράση.

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας «Ειρήνη Τώρα» ανακοίνωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, από το 2013 δεν έχει ανακοινωθεί άλλο τόσο μεγάλο σχέδιο ανέγερσης εβραϊκών οικισμών, ενώ τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκριναν την απόφαση αυτή.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική απόφαση που λαμβάνει το Ισραήλ σε διάστημα δύο ημερών, μετά την έγκριση που δόθηκε την Κυριακή για την κατασκευή 566 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η χθεσινή ανακοίνωση παρουσιάζει ξεκάθαρα την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, έπειτα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Barack Obama που επέκρινε την εβραϊκή εποικιστική δραστηριότητα.

«Κατασκευάζουμε και θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu .

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του κατήγγειλε την απόφαση του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντιζαρίτς. «Προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε μονομερής απόφαση που μπορεί να θέσει εμπόδια στον στόχο των δύο κρατών ανησυχεί έντονα τον γενικό γραμματέα» Αντόνιο Γκουτέρες.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό είναι «λυπηρό» και ότι «αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών».

Η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την ανακοίνωση. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει αμέσως να ζητήσει από το Ισραήλ να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι, ενώ ο ΟΗΕ υιοθέτησε στις 23 Δεκεμβρίου μια απόφαση με την οποία καταδικάζει την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ. Η απόφαση κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί χάρη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Obama ακόμη, δεν άσκησαν βέτο.

Ο Benjamin Netanyahu επανέλαβε τη Δευτέρα πόσο άλλαξε η κατάσταση μετά την ορκωμοσία του Trump. Έπειτα από οκτώ χρόνια «τεράστιων πιέσεων» αναφορικά με το θέμα του Ιράν και του εποικισμού, «έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για την ασφάλεια και το μέλλον του κράτους του Ισραήλ», τόνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις της χώρας, υποσχέθηκε ενώπιον των υπουργών του ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς αναφορικά με τη εποικιστική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσαν αρκετά μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί.

Η κυβέρνηση Trump προς το παρόν δεν έχει καταδικάσει την ανακοίνωση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Benjamin Netanyahu εκτιμά ότι η άρνηση των Παλαιστινίων να αποδεχθούν ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ είναι αυτή που θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία, και όχι η εποικιστική δραστηριότητα.

Ο D. Trump είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αναστείλει την εποικιστική του δραστηριότητα προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους. «Πρέπει να συνεχίσουν», είχε πει, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Daily Mail.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ