Πρωί Δευτέρας τα πρώτα δρομολόγια με μετανάστες απο Χίο και Λέσβο προς Τουρκία

Πρωί Δευτέρας τα πρώτα δρομολόγια με μετανάστες απο Χίο και Λέσβο προς Τουρκία

Έντονες διεργασίες καταγράφονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου καθώς απομένουν λίγες ώρες για την πρώτη εφαρμογή αύριο Δευτέρα 4 Απριλίου της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία , κάτι που δεν λειτουργεί ακόμη αποτρεπτικά αφού εκατοντάδες είναι αυτοί που και τώρα στις ακτές των ελληνικών νησιών. 

Οι εξελίξεις αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που οργανώνεται απόψε στις 20.00 στη Χίο μεταξύ Περιφέρειας, βουλευτών και τοπικών αρχών. Την σύσκεψη συγκάλεσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και έχουν προσκληθεί οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hot spot Γιώργος Κασάπης και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά,  το πρωί Δευτέρας, 4 Απριλίου θα αρχίσουν και από τη Χίο τα πρώτα  δρομολόγια επανεισδοχής και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.

Ήδη, στη Χίο έφτασαν σήμερα Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex. Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.

Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει  τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπούνε στα πρώτα δρομολόγια.

Μαζί με αυτή τη διαδικασία η αστυνομία αναμένεται να προχωρήσει και σε επιχείρηση για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών  που είχαν φύγει από το hot spot την Παρασκευή το μεσημέρι.

350 αστυνομικοί της Frontex στα νησιά για την επανεισδοχη

Περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

 

Αμείωτες οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ παρότι απομένουν λιγότερο απο 24 ώρες για την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία,  εκατοντάδες είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Συντονιστικού Οργάνου το τελευταίο 48ωρο, μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί της Κυριακής στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το πρωί σήμερα έφτασαν άλλοι 78. 

Μειωμένες είανι οι αφίξεις στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στα hot spots των τριών νησιών, μετά την 20 Μαρτίου, που αρχίζει να μετράει η συμφωνία της ΕΕ - Τουρκίας παραμένουν:Στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249. Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Μετά όμως την έκρηξη βίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και τη διαφυγή περίπου 800 ατόμων που κινήθηκαν στο λιμάνι της Χίου κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Προβλήματα και στην Τουρκία

Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες φορέων συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων μεταναστών. Χθες στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος του Δικελί στη διάρκεια της οποίας «υπερασπίσθηκαν ο τουριστικός και αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής». Σήμερα όπως έγινε γνωστό η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποια είναι η γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις αιτιάσεις της Τουρκικής εταιρείας.