Η χαλαρότητα την περίοδο της Πρωτοχρονιάς μαζί με τα ευτράπελα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων και η αύξηση των κρουσμάτων που οι ειδικοί θεωρούν μετά βεβαιότητας ότι θα προκαλέσουν τα παραπάνω μέσα στις επόμενες εβδομάδες, φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια για παράταση του lockdown και για νέα περιοριστικά μέτρα.
Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προειδοποιώντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αιφνιδιαστικά. Στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει μια επανάληψη των όσων είχαν συμβεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η προαναγγελία του lockdown μια ημέρα πριν την έναρξη της εφαρμογής του είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε εμπορικά καταστήματα ή να επιλέξουν την έξοδο από την Αθήνα για προορισμούς της επαρχίας.
«Φοβάμαι μην γίνει όλη η χώρα σαν τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, στον ΣΚΑΙ από τις εικόνες που είδε ανήμερα των Θεοφανείων. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε και επεσήμανε «το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο».
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί του αριθμού κρουσμάτων.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εκτίμησε ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα». «Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Έντονος είναι ο προβληματισμός και στον ΕΟΔΥ μετά τις χθεσινές εικόνες. «Εννοείται ότι μας προβληματίζει η χθεσινή εικόνα» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο να «σκληρύνουν» τα μέτρα, έκανε σαφές ότι, «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει καλυτέρευση θα χαλαρώνουν».
Ειδικότερα για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, τόσο σε κάποιες εκκλησίες όσο και σε παραλίες, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι, «μετά από 2-3 εβδομάδες θα πληρώσουμε το λογαριασμό».
Ερωτηθείς για την επάρκεια τεστ και εμβολίων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, εκτίμησε ότι, «σιγά–σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», παρατηρώντας ότι ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται ομαλά.
Τέλος, απαντώντας στο αν υπάρχει δυνατότητα να λάβει κάποιος τη δεύτερη δόση εμβολίου, από άλλη εταιρεία από αυτήν που έχει λάβει την πρώτη δόση, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα».
Διαβάστε ακόμα: