Η Ελλάδα σχεδιάζει να άρει την υποχρεωτική καραντίνα από την επόμενη εβδομάδα για τους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα πέντε χώρες, με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή το αποτέλεσμα του τεστ για κορονοϊό ήταν αρνητικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τον Μάρτιο, η Ελλάδα είχε άρει την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή είχαν πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ.
«Θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου για τον τουρισμό», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού στο Reuters, υπό την προϋποθεση τήρησης της ανωνυμίας του.
Όπως είπε ο αξιωματούχος, οι πολίτες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας.
ΕΕ: Συμφωνία για τα πιστοποιητικά COVID-19 για το άνοιγμα του τουρισμού
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών CΟVID», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Στόχος είναι να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της ΕΕ θα διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ευρωβουλευτές τους τον Μάιο.
Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.
Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.
Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.
Η συμφωνία των κρατών-μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.
Ενώ τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.
Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.