S. Abe και V. Putin συζήτησαν την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας ειρήνης

S. Abe και V. Putin συζήτησαν την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας ειρήνης

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe συζήτησαν την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας ειρήνης, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομική συνεργασία θα βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων.

Η διεκδίκηση νησιών στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού έχει εμποδίσει τις δύο χώρες να υπογράψουν επίσημη συμφωνία ειρήνης, τερματίζοντας το Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κι ο Ρώσος πρόεδρος, είχαν τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών τους, στο Τόκιο.

Από την πλευρά του, ο Putin έφτασε στην Ιαπωνία με μια σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, προκειμένου να επιτύχει τη χαλάρωση του διεθνούς αποκλεισμού με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Μόσχα. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τις δραματικές εξελίξεις στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά και για την υποστήριξη που παρέχει στις στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Bashar al-Assad.

“Ο Abe πρέπει να έχει απογοητευτεί σοβαρά,” δηλώνει ο James Brown, καθηγητής του πανεπιστημίου (Temple University) στην Ιαπωνία. “Ο Putin δεν έδωσε πρακτικά τίποτα, ενώ έλαβε την προσφορά μιας ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας, ενώ έδωσε έμφαση στις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ομάδας των χωρών των επτά πιο οικονομικά αναπτυγμένων χωρών (G-7) που υπάρχουν αναφορικά με τη Ρωσία, ενώ συμβούλευσε την Ιαπωνία να τηρήσει αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Brown. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια