Στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριασίου Πεδίου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνάντηση εργασίας του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, με τους εμπλεκόμενους φορείς και με θέμα την ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υγρών αστικών αποβλήτων του Θριασίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση των υφιστάμενων δικτύων και στα απαιτούμενα έργα πρωτογενούς και δευτερογενούς δικτύου ακαθάρτων, στα έργα συνδέσεων που εκτελούνται από τους δήμους και την ΕΥΔΑΠ και στη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.
Στόχος της σύσκεψης εργασίας και των επισκέψεων του Αν. ΥΠΕΝ στις εγκαταστάσεις και στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων έργων και υποδομών, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην επιβαρύνονται η χώρα και οι δήμοι με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων, που επέφερε πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ κατ'' αποκοπή και 3.276.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι "υπήρχε ένα γαϊτανάκι ανακολουθίας το οποίο αντιπροσώπευε όλη την ελληνική πολιτεία, όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση.
Η χώρα για μια δεκαετία τουλάχιστον (2002-2015) δεσμευόταν για χρονοδιαγράμματα τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και προόδου των έργων αποχέτευσης, τα οποία όταν έληγαν ζητούσε παρατάσεις, διαψεύδοντας επανειλημμένα το σύνολο των αρμόδιων φορέων", προσθέτοντας ότι ευθύνη υπήρχε και στην πολιτεία και στους δήμους.
«Το μερίδιο ευθύνης κατανέμεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως σήμερα, παρά τη δυσκολία της περιόδου, ζητάμε από την ελληνική πολιτεία και από τον ελληνικό λαό να υλοποιήσει πράγματα τα οποία καθυστερούσαν δεκαετίες. Σήμερα λοιπόν πρέπει και θα αλλάξει αυτή η κατάσταση και στην αποχέτευση της Δυτικής Αττικής και θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους διαθέσιμους πόρους.
Παραλάβαμε συντελεστή εξυπηρέτησης συνδέσεων αποχέτευσης των κατοικιών στους τρεις Δήμους της περιοχής, το καλοκαίρι του 2015, στο 25% και σήμερα ανέρχεται στο 76%. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να καθυστερήσει η επίλυση αυτού του ζητήματος. Η επίλυση του θέματος και η αναστολή του προστίμου πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018», είπε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους πολίτες, συμφωνήθηκε να υπάρξει μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, δηλαδή τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής, την ΕΥΔΑΠ και τους Δήμους έτσι ώστε "οι πολίτες να γνωρίζουν για τις υποχρεώσεις και τις δικές τους και της πολιτείας απέναντι στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση της χώρας και των δήμων με πρόστιμα. Παράλληλα οι πολίτες να ενημερωθούν για την άτοκη και για 7 χρόνια επιδότηση από την ΕΥΔΑΠ των έργων σύνδεσης των κατοικιών με το δίκτυο αποχέτευσης".
«Θέλουμε να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να επισπεύσουν τη σύνδεσή τους. Για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε στην αναστολή της χρέωσης τέλους αποχέτευσης για τους μη εξυπηρετούμενους πολίτες, παρ' ότι οφείλεται, καθώς και στην αναστολή προστίμων υγειονομικών παραβάσεων για τις μη συνδεδεμένες κατοικίες, μόνο για το 2018, ώστε να δοθεί το μήνυμα της ολοκλήρωσης των έργων, προς όφελος και των πολιτών και της δημόσιας υγείας, αλλά και της χώρας.
Υπάρχουν εργαλεία, υπάρχει πολιτική συμφωνία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το τεχνικό δυναμικό. Δεν πρέπει η χώρα μας να καθυστερεί. Μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει φέτος. Δεν θα μείνει καμία εκκρεμότητα για το 2019», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Από τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να προχωρήσουν, εντός του 2018, έργα συνδέσεων σε 2.700 κατοικίες, καλύπτοντας έτσι ποσοστό ύψους 20% των υποχρεώσεων της χώρας για το Θριάσιο. Τέθηκε δε στόχος στο τέλος του 2018 να έχουμε καλύψει τουλάχιστον το 90% των κατοικιών.
Παράλληλα από τη σύσκεψη ορίστηκε χρονοδιάγραμμα ώστε:
Α. Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ΟΤΑ να επικαιροποιήσουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και την πρόοδο των συνδέσεων και να ενημερώσουν σχετικά το ΥΠΕΝ, να ξεκινήσουν με την ΕΥΔΑΠ την ενημέρωση των πολιτών και η ΕΥΔΑΠ να αξιολογήσει τις μελέτες για τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα αποχέτευσης σε Κάτω Ελευσίνα και Μάνδρα.
Β . Στις 15 Ιουνίου να έχει συνταχθεί ο έλεγχος προόδου και η αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τον περιορισμό του προστίμου για το β΄ εξάμηνο του 2018 και η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια να παρουσιάσουν τις προκαταρκτικές μελέτες για το 7% της περιοχής, που στερείται κεντρικού δικτύου αποχέτευσης, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης.
Γ. Στο τέλος του 2018 να έχουμε περιορίσει τις ανάγκες συνδέσεων στο 5-7% της περιοχής, να έχουν ωριμάσει οι μελέτες και να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων έργων με βεβαιωμένη χρηματοδότηση.
«Υπήρξε απόλυτη συμφωνία σε όλα όσα συζητήσαμε σήμερα, ευχαριστώ όλους τους φορείς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τη συνεργασία και ενημερώνουμε την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος του 2018 και η περιοχή του Θριάσιου Πεδίου να έχει τελειώσει με τα ευρωπαϊκά πρόστιμα και να έχει δρομολογήσει όλα τα απαραίτητα έργα αποχέτευσης.
Ως πολιτεία απομένει να διεκδικήσουμε έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δικαίωση αυτής της προσπάθειας, που είναι μια κοινή προσπάθεια και της κοινωνίας και των δήμων και της πολιτείας», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Καπετάνιος Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, κ. Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Μπενίσης Ιωάννης, ο κ. Βασιλείου Ιωάννης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ο κ. Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Αττικής, οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου και Ελευσίνας κ. Γεώργιος Τσουκαλάς, ο Γ.Γ. του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Στάθης Ραγκούσης, καθώς και στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων.
Η σύσκεψη εργασίας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση του Αν. ΥΠΕΝ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου και στις οικιστικές περιοχές πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Λιμένα Ελευσίνας, όπου εντοπίζεται το βασικό έλλειμμα πρωτεύοντος δικτύου.
Φωτογραφία intime news