S. Gabriel: Δεν πρέπει να ταπεινώνεται μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα

S. Gabriel: Δεν πρέπει να ταπεινώνεται μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα

Στο βιβλίο του «Αναδιαμορφώσεις» που παρουσίασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα λάθη της γερμανικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και γράφει συγκεκριμένα: «Δεν θα πρέπει μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να την ταπεινώνει κανείς για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση».

Σχετικά με την εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου είπε: «Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Emmanuel Macron. Ήμασταν συνάδελφοι, ως υπουργοί Οικονομίας, αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Macron για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι, σε περίπτωση που αποτύχει, η Marine Le Pen είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια».

Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι o Sigmar Gabriel επέλεξε τη χθεσινή 8η Μαΐου, ημέρα νίκης των Συμμάχων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγουμένη της Ημέρας της Ευρώπης, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Αναδιαμορφώσεις». Σε 262 σελίδες του βιβλίου, ο Gabriel «εξερευνά» την παγκόσμια πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα με όλες τις αντιθέσεις της, τις κρίσεις, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, τις τεχνολογικές προόδους για να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης» λέει ο Gabriel. «Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι'' αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα» τονίζει. Έχοντας στο πλευρό του τον Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Gabriel δεν περιορίζεται στην περιγραφή προβλημάτων, αλλά κάνει προτάσεις και παρουσιάζει ιδέες που όμως παραμένουν στη σφαίρα των γενικεύσεων χωρίς να εξειδικεύονται.

Προτείνει για παράδειγμα, στιβαρή στάση απέναντι στον «αδελφό» ένοικο του Λευκού Οίκου, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για όλους και όχι μόνο για μερικούς και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δάσκαλος, αλλά να έχει πάντα συνείδηση του παρελθόντος της. Και φυσικά, μια τέτοια ημέρα με μια τέτοια νίκη του Emmanuel Macron δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί ο Gabriel για να περάσει το μήνυμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να τολμήσει περισσότερη Ευρώπη.

Αλλά τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη; Κατά τον Gabriel σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, σημαίνει μεταστροφή στην πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε άλλες χώρες. Αλλά και σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Gabriel επισημαίνει λάθη στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει κανείς μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα να την ταπεινώνει για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση, γράφει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Gabriel στρέφεται ενάντια στον φόβο αλλά και στις ψευδαισθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Sooc)