«Φαντασιώσεις» αποκάλεσε, για μια ακόμη φορά, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών για την ύπαρξη ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, πιστός στη γραμμή που έχει τηρήσει από την πρώτη στιγμή η Μόσχα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Κατηγορούμαστε ότι παρεμβαίνουμε όχι μόνο στις αμερικανικές εκλογές αλλά και σε εκείνες άλλων χωρών χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.
Η δήλωση Lavrov έρχεται μία ημέρα αφότου ο ειδικός σύμβουλος που ερευνά τις εν λόγω παρεμβάσεις απήγγειλε κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος του άλλοτε επικεφαλής της προεδρικής καμπάνιας του Donald Trump, Paul Manafort, αλλά και ενός ακόμη συμβούλου του νυν προέδρου, του Rick Gates.
Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Manafort συνδέονται με τη δουλειά που έκανε παλαιότερα για λογαριασμό του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Viktor Yanukovych, όμως παράλληλα έγινε γνωστό ότι ένας ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος της εκστρατείας, ο George Papadopoulos, ομολόγησε ότι είχε προσπαθήσει να φέρει την ομάδα Trump σε επαφή με την Μόσχα.
Οι τρεις ύποπτοι τηρούν, πάντως, διαφορετική γραμμή. Ενώ ο Papadopoulos έχει παραδεχθεί την ενοχή του από τις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το FBI, Manafort και Gates δήλωσαν αθώοι για το σύνολο του κατηγορητηρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύ. Όπως μάλιστα δημοσιεύουν διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώτος ήταν εθελοντής και δρούσε περίπου αυτοβούλως, ενώ δεν βρισκόταν σε απευθείας επαφή με τα δύο κορυφαία στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Trump.
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως γνώριζαν για τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε και ειδικά για την πρότασή του να υπάρξει επαφή του υποψήφιου προέδρου με ρώσους αξιωματούχους -πιθανότατα δε και με τον ίδιο τον Vl. Putin, με ένα ταξίδι-αστραπή στη Μόσχα- χωρίς ποτέ να του διαμηνύσουν ένα καθαρό ναι ή όχι.
Όπως προαναφέρθηκε, βεβαίως, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται σταθερά κάθε καταγγελία ότι προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.
Τον Ιανουάριο, όμως, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευσαν επίσημο πόρισμα σύμφωνα με το οποίο η ρωσική κυβέρνηση επιδίωκε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του κ. Trump και σε βάρος της ανθυποψήφίας του, Hillary Clinton, μέσω μίας κεντρικά καθοδηγούμενης εκστρατείας κυβερνο-επιθέσεων και διασποράς ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Ο ίδιος ο κ. Trump αρνείται κάθε καταγγελία για υπόγειες συνεννοήσεις του με τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει και το πόρισμα των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι τα χακαρίσματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει από άλλες ξένες δυνάμεις ή από ιδιώτες.
Όπως πάντως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό Der Spiegel, «το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Papadopoulos, αλλά και των Manafort και Gates, αφήνει να εννοηθεί ότι ο εισαγγελέας Mueller και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν».
Το Spiegel εστιάζει ειδικότερα στον Papadopoulos. «Γιατί είναι σημαντικός;» διερωτάται χαρακτηριστικά -και απαντά ευθύς αμέσως: «Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Papadopoulos (...) συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν "καθηγητή" από τη Ρωσία μετά το διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίες τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον μέσα από "χιλιάδες e-mail"».
Με πληροφορίες από skai.gr