Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της συμβίωσης μετά το 1945 και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού συνιστούν απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τη βαρβαρότητα του πολέμου στην Ευρώπη.
«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας (…) Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά της.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», προειδοποίησε, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές.
Οι εγγυήσεις ασφάλειας μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία καταστρατηγήθηκαν ήδη από το 2014, σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσω της Gazprom η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση πληθωρισμού στην Ευρώπη και να διασπάσει την ενότητά της. «Οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
«Αν όλες οι κυρώσεις εφαρμοστούν 100% χωρίς εξαιρέσεις, θα είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία, και θα την αναγκάσουν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», εκτίμησε ο Β. Ζελένσκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ουκρανική κοινωνία προσδοκά στην ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης, μεταξύ άλλων, μέσω της διαρκούς διπλωματικής πίεσης στο Κρεμλίνο.
Ο ίδιος δήλωσε ευγνώμων στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την υποστήριξή τους και προέτρεψε για την πλήρη ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τη διατήρηση της ενότητας και τη διεθνή υποστήριξη για την ενδυνάμωση της Ουκρανίας θα αρπάξουμε τη νίκη στο μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτός δεν είναι πόλεμος της Ουκρανίας αλλά πόλεμος της Ευρώπης. Πολεμάμε για την προστασία της».