Ο κλάδος των ημιαγωγών / semiconductors, (που είναι πιο γνωστά σαν τσιπάκια / chips), είναι ίσως ο πιο εκρηκτικός κλάδος, όχι μόνο από την πλευρά των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και από την πλευρά του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Μετοχές όπως η TSMC με κεφαλαιοποίηση στα $505 δισ., η NVIDIA με κεφαλαιοποίηση στα $465 δισ., η Samsung στα $363 δισ., η Broadcom στα $244 δισ., η Intel στα $181 δισ., η AMD, η Texas Instruments, η Qualcomm, η Applied Materials και άλλες πολλές δεν απουσιάζουν από τα χαρτοφυλάκια ισχυρών θεσμικών επενδυτών, που επενδύουν στον ψηφιακό κόσμο. Και όχι άδικα.
Διότι πάνω στην τεχνολογία των ημιαγωγών στηρίζεται η περαιτέρω αύξηση των υπολογιστικών ικανοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας, η ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αποθήκευσης δεδομένων, των ασύρματων επικοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο τεχνολογικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αφορά το μέγεθος και τις ταχύτητες των ημιαγωγών. Κάτι που θα κρίνει την επόμενη ημέρα. Το νικητή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συνεπακόλουθα, τον κάτοχο της πρωτοκαθεδρίας στα μελλοντικά παγκόσμια οικονομικά και γεωπολιτικά τεκτενόμενα.
Η απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας προς την Κίνα και κυρίως προς τους κινεζικούς ψηφιακούς κολοσσούς Huawai, Semiconductor Manufacturing International Corp και Hangzhou Hikvision Digital Technology Co, ανάγκασε την Κινεζική βιομηχανία να αυξήσει τόσο τα ερευνητικά της προγράμματα, όσο και την παραγωγική της δυνατότητα. Έτσι σήμερα, οι 19 από τις 20 ταχύτατα αναπτυσσόμενες κατασκευάστριες επιχειρήσεις ημιαγωγών στον κόσμο, είναι κινεζικές.
Σαν αποτέλεσμα η κινεζική βιομηχανική παραγωγή ημιαγωγών, έφτασε στα $150 δισ., αντικαθιστώντας μεγάλο κομμάτι των εισαγωγών, που άγγιζαν τα $420 δισ. Η χρηματιστηριακή αξία της Cambricon Technologies Corp., υπερδιπλασιάστηκε, καθώς άρχισε να υποκαθιστά τα αμερικανικά chips, σε μια σειρά από τελικά κινεζικά ψηφιακά προϊόντα. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και άλλες εταιρείες όπως η Shanghai Fulhan Microelectronics Company, η SMIC και Hua Hong Semiconductor Ltd.
Αυτά, όσον αφορά τη μαζική παραγωγή ημιαγωγών και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης. Εκεί όμως που τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί άρδην είναι στο μέγεθος, στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς και στην απόδοση των chips. Και τη διαφορά την κάνει το νέο προϊόν της Κορεατικής εταιρείας Samsung. Η Samsung Electronics Co Ltd (005930.KS), προχώρησε στη κατασκευή ενός chip διαστάσεων 3nm (νανόμετρων). Το chip είναι 40% μικρότερο σε διαστάσεις, καταναλώνει 45% λιγότερη ενέργεια και έχει αυξημένη αποδοτικότητα κατά 23%, έναντι του αμέσως μεγαλύτερου chip 5nm.
Μετά από αυτήν την καινοτόμα κίνηση η Samsung που κατέχει σήμερα το 16,3% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών, διεκδικεί σημαντικό τμήμα από το μερίδιο αγοράς, που ήδη κατέχει η Ταϊβανέζικη TSMC (2330.TW), το οποίο ανέρχεται στο 54% της παγκόσμιας αγοράς. Βέβαια η TSMC, έχει ανακοινώσει στους μετόχους της ότι στο τέλος του 2025 θα έχει λανσάρει το δικό της 2nm chip.
O ανταγωνισμός στον χώρο των ημιαγωγών είναι μεγάλος. Το ίδιο και οι επενδυτικές ευκαιρίες, όπως είχαμε παρουσιάσει.