Σαράγεβο: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Νομπελίστας Π. Χάντκε

Σαράγεβο: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Νομπελίστας Π. Χάντκε

Ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) κήρυξε τον Νομπελίστα Αυστριακό λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε η πόλη του Σαράγεβο, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του αρμόδιου οργάνου. Όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της συνέλευσης του καντονιού του Σαράγεβο έδωσαν θετική ψήφο στη σχετική πρόταση που υπέβαλε το βοσνιακό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

Επίσης, ενέκριναν δήλωση που καταδικάζει την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Χάντκε για την άρνησή του για τη γενοκτονία του 1995 εναντίον των Βόσνιων της Σρεμπρένιτσα. Η απόφαση να απονεμηθεί στον Χάντκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο επικεφαλής της συλλογικής τριμερούς προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς δήλωσε ότι η απονομή του Νόμπελ στον Χάντκε σημαίνει ότι βραβεύεται η γενοκτονία, ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ που εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα στο τριμελές συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απέστειλε στον Αυστριακό Νομπελίστα συγχαρητήριο μήνυμα με το οποίο τον χαρακτηρίζει σπουδαίο συγγραφέα και ανθρωπιστή. Στο μήνυμά του ο Ντόντικ αναφέρεται επίσης στον Νομπελίστα Ίβο Άντριτς (βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961), λέγοντας ότι η λογοτεχνία του Χάντκε "δεν δηλητηριάζεται με μίσος αλλά καθοδηγείται από το εύρος και τη χαρά του ελεύθερου ανθρώπινου πνεύματος".

Υπενθυμίζεται ότι, την ημέρα της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε, διαδηλωτές και προσωπικότητες αποδοκίμασαν, στη Στοκχόλμη, τη φιλοσερβική στάση και τον ρεβιζιονισμό του Αυστριακού λογοτέχνη για τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της στήριξης του Χάντκε στον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Έξω από τη Σουηδική Ακαδημία, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι Νόμπελ για Ψευδείς Ειδήσεις» («No Nobel for Fake News»), σε μια αναφορά σε σχόλια του Χάντκε που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη σφαγή τουλάχιστον 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα το 1995.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ