Τα κρούσματα πανελλαδικά έχουν επιστρέψει σε επίπεδα Μαρτίου με την ηλικιακή ομάδα που υπερτερεί αριθμητικά να περιλαμβάνει έφηβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών. Ωστόσο και τα παιδιά κολλούν μαζικά αυτή την εποχή συμβάλλοντας γενναία στην αυξημένη διασπορά που χαρακτηρίζει το 6ο κύμα του κορονοϊού. Οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αναμένουν την κορύφωση του κύματος μέσα στον Ιούλιο και οι παιδίατροι προβληματίζονται από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων σε ανηλίκους, τα οποία στις 6 πρώτες ημέρες του Ιουλίου -με τα δεδομένα των πρώτων 5 ημερών-έχουν ξεπεράσει τα 11.000 κρούσματα όταν σε ολόκληρο το μήνα Μάιο είχαν καταγραφεί 29.000 κρούσματα σε παιδιά κι εφήβους.
Το τελευταίο διάστημα οι παιδίατροι της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων δέχονται απανωτά τηλεφωνήματα από οικογένειες με τα παιδιά να έχουν κολλήσει από το κύμα των Ο4 και Ο5 και συνήθως επειδή στα νεαρής ηλικίας άτομα η λοίμωξη είναι συχνά ήπια ή ασυμπτωματική, η οικογένεια το αντιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές εκ των υστέρων όταν από τα παιδιά κολλούν οι ευπαθείς ηλικιωμένοι στο σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση, στη δεδομένη συγκυρία ο παιδικός πληθυσμός της χώρας μας συμμετέχει δυναμικά και στις επαναλοιμώξεις που αντιστοιχούν στο 20% των ημερήσιων νέων διαγνώσεων. Ο εγχώριος παιδικός πληθυσμός είτε αφορά παιδιά μικρότερης ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάτω των πέντε ετών εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι από χαμηλά έως μηδενικά είτε αφορά παιδιά άνω των 12 ετών και εφήβους 15-17 ετών εκεί όπου το ένα στα τρία παιδιά και ο ένας στους δύο έφηβους έχουν εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον επτά με οκτώ μήνες πριν, άρα η προστασία από τα εξουδετερωτικα αντισώματα έχει μειωθεί σημαντικά.
Όπως συμβαίνει ωστόσο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έτσι και στα παιδιά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ασθενείς με τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 (παρότι είναι λιγότερο λοιμογόνες από τη μετάλλαξη Δέλτα) νοσούν πιο βαριά και κάποιοι θα χρειαστούν και νοσηλεία. Ειδικά η Ο5 όπως δείχνουν τα ευρήματα πλήττει περισσότερο το κατώτερο αναμνηστικό από τη «μητέρα» Όμικρον, με την οποία τα συμπτώματα θύμιζαν το κλασσικό συνάχι και περιορίζονταν στο λαιμό και τη μύτη.
Έτσι αυτή τη στιγμή πανελλαδικά νοσηλεύονται 64 παιδιά εκ των οποίων τα 53 νοσηλεύονται στα τρία νοσοκομεία παίδων της Αττικής, τα παίδων «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Πεντέλης» ενώ οι υπόλοιποι ανήλικοι ασθενείς νοσηλεύονται στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά όπως και οι νεαροί ενήλικες κολλούν και ξανακολλούν εύκολα την λοίμωξη ειδικά από τότε που καταργήθηκε η μάσκα στα σχολεία και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι όταν γύρισαν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα όπου καταργήθηκε το self testing και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στις σχολικές αίθουσες, οι περισσότερες τάξεις είχαν τότε απανωτά κρούσματα και όσα παιδιά δεν είχαν μέχρι τότε εκτεθεί στον ιό εκτέθηκαν τότε.
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας, έχουν νοσήσει στην Ελλάδα περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων περισσότερα από τα 850.000 είναι παιδιά.
Στη δεδομένη συγκυρία είναι γεγονός ότι τα κρούσματα υποκαταγράφονται με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή Α αντιπρόεδρο ΕΟΔΥ να λέει ότι τα κρούσματα είναι τουλάχιστον στην πραγματικότητα διπλάσια αφού πάρα πολλοί άνθρωποι δεν το δηλώνουν πουθενά και αρκετοί δεν το καταλαβαίνουν κιόλας ότι είναι θετικοί, ενώ ο Καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης επισημαίνει ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι και τριπλάσια στην πραγματικότητα από τα αναγραφόμενα στην ημερήσια έκθεση του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας.
Ένας από τους λόγους που τα κρούσματα υπό καταγράφονται γιατί ο κόσμος φεύγει για διακοπές και δεν θέλει να δηλώσει τη θετικότητα στην πλατφόρμα, καθώς παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση της απομόνωσης στην Ελλάδα η οποία παρεμπιπτόντως σε κάποιες άλλες χώρες έχει παντελώς καταργηθεί. Ένας δεύτερος λόγος είναι γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί δεν το καταλαβαίνουν ότι έχουν κολλήσει και το αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων όταν η δική τους λοίμωξη είναι σε αποδρομή, από το γεγονός ότι μετέδωσαν τον κορονοϊό σε κάποιο ευπαθές μέλος της οικογένειας τους.
Με τα ισχύοντα δεδομένα στην Ευρώπη και στον κόσμο τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση εκτός κι αν ανήκουν σε ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή είναι ανοσοκατεσταλμένα με σοβαρά νοσήματα οπότε γι' αυτά έχει συσταθεί εδώ και καιρό η 3η αναμνηστική δόση.
Στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να φορούν μάσκα όταν επιστρέφουν στον παππού και τη γιαγιά από τις διακοπές, από κάποιο Σαββατοκύριακο, από παιδικά πάρτι, συναυλίες, εκδηλώσεις υψηλού συγχρωτισμού, όπως βάφτιση ή πάρτι αποφοίτησης.
Η μάσκα σε αυτή την ηλικία είναι ουσιαστικά το βασικότερο μέτρο προστασίας μαζί με την υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων. Ένα άλλο σημαντικό «όπλο» είναι η διενέργεια self test με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα που ειδικά στα παιδιά είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε ότι κάτι τρέχει γιατί συνήθως δεν παρουσιάζουν πονοκέφαλο όπως ένας ενήλικας που μπορεί να δουλεύει πολλές ώρες υπολογιστή και αποφέρει συχνά από πονοκεφάλους.
Επίσης στους λιλιπούτειους δεν είναι φυσιολογικό να νιώθουν κόπωση, όπως πάλι μπορεί να συμβεί σε έναν ενήλικα που δουλεύει σκληρά και επιπλέον είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί ο πυρετός με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Κώστα Νταλούκα να υπογραμμίζει ότι υπάρχουν παιδιά που κάνουν υψηλό πυρετό 39 και 40οC και πως ο ίδιος δέχεται τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα ή και παραπάνω την ημέρα το τελευταίο διάστημα από γονείς που τα παιδιά τους κόλλησαν μία από τις δύο Όμικρον υποπαραλλαγές.
Η πρόβλεψη του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας όπως λέει και ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είναι πως το κύμα θα κορυφωθεί στις προσεχείς ημέρες για να υπάρξει μία ύφεση και αργότερα το φθινόπωρο -όταν θα αλλάξει η συμπεριφορά μας και θα μαζευτούμε σε εσωτερικούς χώρους -θα υπάρξει ένα νέο κύμα.
Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχει σχετική αισιοδοξία πως τα παιδιά το Σεπτέμβρη θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο χωρίς μάσκες και πιθανότατα και χωρίς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, με τον επίκουρο καθηγητή φαρμακολογίας και κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Β' αντιπρόεδρο ΕΟΔΥ να εξηγεί ότι παρότι οι μεταλλάξεις δίνουν την ικανότητα στον ιό να διαφεύγει της ανοσίας από τη φυσική νόσηση και από τα εμβόλια. Ωστόσο ο οργανισμός μας έχει πλέον εκτεθεί στο DNA του κορονοϊού, τον γνωρίζει και αυτό έχει οδηγήσει σε μία νέα σχέση μαζί του η οποία είναι εντελώς διαφορετική από με την αρχική επαφή μαζί του κατά τα πρώτα κύματα.