Μπαράζ δηλώσεων και επαφών μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων της Ε.Ε. πυροδοτεί το -απροσδόκητο για πολλούς- αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
"Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.
Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean Claude Juncker σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες "χωρίς προηγούμενο" την οποία, όπως είπε, οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.
Περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της είπε ο Juncker σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. "Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις", είπε ο Juncker αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές.
«Όχι» απάντησε κοφτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ψήφος υπέρ του Brexit «είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εγκατέλειψε γρήγορα το βήμα έχοντας ολοκληρώσει την συνέντευξη Τύπου καταχεικροτούμενος από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Για μια σοβαρή και δραματική στιγμή, ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο ο Donald Tusk, κατά τη διάρκεια δήλωσής του στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Δεν θα υπάρξει νομικό κενό», ενώ μιλώντας εκ μέρους των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας».
Παράλληλα, ο Martin Schulz τόνισε την ανάγκη μιας ταχείας και σαφής διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.
Για νίκη του παρελθόντος επί του μέλλοντος, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Πρόκειται για τη νίκη της γενιάς της Αυτοκρατορίας επί της γενιάς του Erasmus - μια νίκη του παρελθόντος επί του μέλλοντος. Λυπηρό για την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Merkel έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε..
Tηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel είχε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Hollande αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.
Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως έκαναν γνωστό στενοί συνεργάτες του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Κατά της τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε αναφορά στο πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής, ενώ πριν τη Σύνοδο, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα συναντηθούν εκτάκτως η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.
Να δούμε το Brexit σαν ευκαιρία μεταρρύθμισης της ΕΕ
«Θα πρέπει να δούμε το Brexit σαν μια ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Εurope 1 ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ.
«Θα πρέπει να αναλύσουμε αυτό το "Οχι". Είναι ένα "Οχι" κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα. Είναι ένα είδος συνομοσπονδίας κρατών, η οποία λειτουργεί με βάση την ομοφωνία που δεν είναι αποτελεσματική, που επιβραδύνει τις αποφάσεις οι οποίες είναι γενικά αδύναμες», πρόσθεσε.
Παρευρισκόμενος στο στούντιο ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, που για χρόνια βρέθηκε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγχρόνως με τον Γκι Φερχόφστατ, σημείωσε από την πλευρά του: «Η Ευρώπη για την οποία μιλάει ο Γκι, η μη αποτελεσματική, η Ευρώπη που δεν λειτουργεί, είναι η Ευρώπη που μας επέβαλαν οι Βρετανοί συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί που δεν υπήρξαν καλύτεροι. Τελικά έχουμε σήμερα μια Ευρώπη την οποία εμείς δεν θέλουμε γιατί δεν λειτουργεί, και έρχονται τώρα οι Βρετανοί και μας λένε ότι ούτε και αυτοί τη θέλουν. Το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, είναι υπερ-φιλελεύθεροι και στο ΕΚ καταψήφισαν πάντα κάθε προσπάθεια για μια πιο κοινωνική Ευρώπη».
Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ υποστήριξε ότι «θα δούμε άμεσα να γίνεται ένα νέο στη Σκοτία, για να αποσχισθεί από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα γίνει Μικρή Βρετανία» και υπογράμμισε: «Παράλληλα, η Σκοτία θα ζητήσει την ένταξή της στην ΕΕ.
«(...) Η κατάσταση είναι δραματική.Θα πρέπει όμως, όπως είπε ο Γκι Φερχόφστατ, να τη δούμε σαν μια ευκαιρία. Ανήκει σε εμάς πλέον να αποφασίσουμε ποιά Ευρώπη θέλουμε. Πρόκειται για έναν πολιτικό αγώνα» κατέληξε ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων». Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από την πλευρά του γράφει στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο της Τρίτης ο βρετανός πρωθυπουργός Cameron θα πρέπει κανονικά να ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που αφορά την έξοδο από την Ε.Ε. Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του Cameron.
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Dijsselbloem, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε μεγαλύτερη αστάθεια στην ΕΕ», δήλωσε. «Δυστυχώς, οι Βρετανοί το διάλεξαν αυτό, και εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», είπε.
«Η εμβάθυνση (της ολοκλήρωσης) ή η διεύρυνση, απλά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η πορεία προς τα μπροστά».
Μιλώντας μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πότε θα υποβάλουν επίσημα αίτηση αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά αυτή η περίοδος αβεβαιότητας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.
«Οι Βρετανοί θα πρέπει οι ίδιοι να εκκινήσουν τη διαδικασία, αλλά η περίοδος αβεβαιότητας πρέπει να παραμείνει όσο τον δυνατόν πιο σύντομη», δήλωσε ο Dijsselbloem, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Ερωτηθείς εάν μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντηση ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες.
«Έξοδος σημαίνει έξοδος»
«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Manfred Weber, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.
«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Weber.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες των Βρυξελλών
Το ευρωπαϊκό συνδικάτο εργοδοτών, Business Europe, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι όλα τα μέλη του συνεχίζουν να πιστεύουν σθεναρά στην ΕΕ. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα προχωρήσουμε. Είναι σημαντικό να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ. Καλούμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα με το οποίο θα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην ΕΕ και στους τρεις οικονομικούς πυλώνες της: την ενιαία αγορά, την κοινή πολιτική εμπορίου και το Ευρώ. Την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις για μια οργανωμένη διαδικασία Brexit. H διατήρηση της ψυχραιμίας είναι ουσιαστική για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών αυτού του δημοψηφίσματος. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε» αναφέρει η πρόεδρος του BusinessEurope, Έμα Μαρτσεγκάλια, ενώ ο γενικός διευθυντής Γ. Μπέιρερ τονίζει ότι η Μ. Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να οικοδομηθεί ένα νέο βιώσιμο είδος σχέσης μαζί της.
Από την πλευρά του, η συνομοσπονδία ευρωπαϊκών εργατικών συνδικάτων (ΕΤUC), σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «σκοτεινή» τη σημερινή ημέρα για την Ευρώπη, τη Μ. Βρετανία και τους εργαζόμενους. «Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να ξυπνήσει την ΕΕ και να προσφέρει καλύτερες συμφωνίες για τους εργαζόμενους», τονίζει στην ανακοίνωση ο γ.γ. του ETUC, Λούκα Βισεντίνι. «Υπάρχει βαθιά απογοήτευση σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει η ανακοίνωση του ETUC, αναφερόμενη στη λιτότητα, την ανεργία και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και συνεχίζει: «Η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν είναι η αρχή της διάλυσής της και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Καταλήγοντας το ETUC δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στο βρετανικό εργατικό συνδικάτο TUC και τονίζει ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα του Brexit.
Εξάλλου, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει ήδη χαράξει μεγάλο μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. «Οι τράπεζες θα αξιολογήσουν τώρα τι σημαίνει το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και θα εργαστούν προς μια ομαλή μετάβαση Brexit για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην αγορά της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ, καθώς και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει διαβεβαιώνοντας τους πελάτες και τις επιχειρήσεις ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν κανονικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Έντονη κριτική στον D. Cameron από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου
- G. Pittella: Πρέπει να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στην ΕΕ, αλλιώς υπογράφουμε την θανατική καταδίκη της
- A. Merkel: Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη
- Πρωτοβουλία για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα "ουσιώδη" ετοιμάζει ο Hollande
- M. Renzi: Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της ήρεμης δύναμης