Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Έρμαια» των ορέξεων του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας θα είναι πλέον οι 8800 εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, καθώς το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο εν λόγω υπουργός μπορεί να ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στην οργανωτική διάρθρωση και λειτουργία του φορέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το άρθρο 12 «θέματα όπως η συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσιών ή οργανωτικών μονάδων του ΕΦΚΑ, η κατάργηση ή μεταφορά αρμοδιοτήτων τους κλπ, πλην της σύστασης οργανωτικών μονάδων, μπορούν να ρυθμίζονται και με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Διοικητή του ΕΦΚΑ».
Με άλλα λόγια, πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εργασίας θα μπορεί πλέον να κάνει «κουμάντο» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) στον Οργανισμό, ακόμα δηλαδή και να παρακάμψει τον διευθυντή του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, καθένας από τους 8.800 εργαζόμενους θα ρυθμίζει την προοπτική 8000 και πλέον ανθρώπων.
«Φτιάξατε τον ΕΦΚΑ και τον μετατρέπετε σε ΣΥΡΙΖΕΦΚΑ. Είναι σωστό να αποφασίζει για προαγωγή ή μετάθεση εργαζομένων ο υπουργός;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και έκανε λόγο για προκλητικό άρθρο.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για αντισυνταγματικότητα και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν ο υπουργός να μετακινεί κατά βούληση τους υπαλλήλους». Η ίδια συμπλήρωσε ότι παρακάμπτεται η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Να σημειωθεί, ότι στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως η συγκεκριμένη παρέμβαση κρίνεται αναγκαία για την ομαλή μετάβαση όλων των ενταχθέντων φορέων στον ενιαίου οργανωτικό πλαίσιο του ΕΦΚΑ.