Δημοσιεύθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθεται πλαφόν στην τιμή πώλησης της ενέργειας από τους ηλεκτροπαραγωγούς προς τους προμηθευτές, διαφορετικό ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κλπ.)
Ο μηχανισμός που τίθεται σε εφαρμογή προβλέπει ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προβλέπεται επίσης ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν κάθε μήνα, δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους.
Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο ενώ τις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα καθώς δεν θα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις που χορηγούσαν ως τώρα οι ίδιοι οι προμηθευτές προς τους πελάτες τους. Ωστόσο οι τελικές τιμές καταναλωτή θα είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού εφαρμοστούν οι κρατικές επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση και την επεξεργασία των στοιχείων από τη ΡΑΕ το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς ισχύει από τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιο) και είναι:
-112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά
- 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές
-208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες
-292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
Το πλαφόν είναι σταθερό για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ ενώ για τις λοιπές τεχνολογίες θεσπίζεται μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση το πλαφόν, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το βαθμό απόδοσης των μονάδων κ.α. Η ανώτατη τιμή θα υπολογίζεται την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα και θα αφορά την τιμή που λαμβάνεται υπόψη για τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα.