Ένα εικοσιτετράωρο πριν την 1η Αυγούστου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την κορύφωση της τουριστικής σεζόν, οκτώ νησιά μας έχουν «κοκκινίσει» στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκό κέντρου ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων ECDC.
Πρώτη στη λίστα η Κρήτη που προβληματίζει περισσότερο την επιστημονική κοινότητα με την κόκκινη περιοχή του Ρεθύμνου, καθώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Στην λίστα της ανησυχίας βρίσκονται επίσης από τα νησιά του Αιγαίου η Ρόδος, η Τήνος, η Ίος η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη, ενώ στο Ιόνιο έχουν «κοκκινίσει» η Λευκάδα και η Ζάκυνθος.
Στο μάτι του κυκλώνα τα νησιά
Όλα αυτά τα νησιά είναι φημισμένα όχι μόνο για τις παραλίες τους αλλά και για τη νυχτερινή τους διασκέδαση, με την οποία σχετίζεται πρωτίστως η διασπορά του κορονοϊού κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στις Κυκλάδες, η Μύκονος θεωρείται εδώ και χρόνια η «βασίλισσα» της νύχτας, με την Πάρο να είναι τα τελευταία χρόνια το αναδυόμενο alter ego της Μυκόνου που προτιμούν οι Έλληνες τουρίστες και την Ίο να έχει χτίσει ένα πολύ γερό όνομα ως το πιο hipster νησί με νεανικό τουρισμό και … ξέφρενες νύχτες στα αμέτρητα μπαρ της.
Παρότι λοιπόν στην επικράτεια, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,26%, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος και ενδεικτικά διαμορφώνεται στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο, στο 3,76% στο Ρέθυμνο και στο 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της αυξημένης θετικότητας στο νησί της Ίου.
Από όλα αυτά τα νησιά πέρα από την διάχυτη ανησυχία για την Κρήτη η οποία προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες επειδή λόγω του πληθυσμού της έχει ψηλότερο πολλαπλασιαστή, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Ίο και την Μύκονο όπου το καμπανάκι κινδύνου χτυπά σε ντόπιους αλλά και σε τουρίστες καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιβληθούν πάλι περιοριστικά μέτρα, Δηλαδή νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη μία τα μεσάνυχτα και απαγόρευση της μουσικής για όλο το εικοσιτετράωρο σε μπαρ, εστιατόρια και club.
Τα COVID safe νησιά
Στον αντίποδα των «κόκκινων», υπάρχουν εκείνα τα οποία παραμένουν «πράσινα» με πολύ χαμηλό δείκτη θετικότητας τα οποία συχνάζουν κι άλλο ένα προσόν, καθώς έχουν και πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό. Πράσινα» λοιπόν έχουν χαρακτηριστεί 10 νησιά όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%.
Σε αυτή τη λίστα βρίσκουμε τη Θάσο με δείκτη θετικότητας 0,09%, την Κέα (Τζια) και την Κύθνο με δείκτη θετικότητας 0,17%, τη Σάμο με 0,44%, την Ιθάκη με 0,46%, την Ικαρία με 0,73%, την Κεφαλονιά με 0,74%, τις Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) με 0,88% και τη Σύρο με 0,92%.
Τα νησιά αυτά δεν έχουν την έντονη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, είναι πιο οικογενειακοί προορισμοί και συνεπώς εκεί η νυχτερινή διασκέδαση δεν μπορεί να καταστεί «όχημα» διασποράς της COVID. Στα COVID safe νησιά περιλαμβάνονται και οι μικροί νησιωτικοί προορισμοί όπου το ποσοστό των ντόπιων εμβολιασμένων έχει αγγίξει το 100%.
Είναι αυτοί οι μικροί χαμένοι παράδεισοι του Αιγαίου, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους που εμβολιάστηκαν πρώτα κατά την επιχείρηση «Ελευθερία» και ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Κουφονήσι, η Δονούσα, η Χάλκη το Καστελόριζο, οι Φούρνοι Κορσεών, η Θύμαινα, οι Λειψοί, οι Αρκιοί κι αλλά μικρά απομακρυσμένα νησάκια με 50 έως 900 κατοίκους. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς, εξαιρετικά δημοφιλές το καλοκαίρι είναι το Κουφονήσι που θεωρείται η ελληνική εκδοχή των Μαλδίβων και πολλοί το αποκαλούν «ελληνικές Σεϋχέλλες» ή ελληνικές Μαλδίβες για τις αμμώδεις παραλίες του με τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά.
Το νησί έχει σχεδόν καθολικά εμβολιασμένο πληθυσμό (που αριθμεί 300 κατοίκους), ενώ οι ίδιοι οι επαγγελματίες δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα ζητώντας από τους πελάτες όταν εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους, στο μίνι μάρκετ, τον φούρνο ή μέσα στα εστιατόρια να φορέσουνε μάσκα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στον κεντρικό φούρνο του νησιού αλλά και στα δυο μίνι -μάρκετ της χώρας δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσουνε να μπεις εάν δε φοράς μάσκα, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι.
Αντίθετα στη Νάξο, όχι πολύ μακριά από το Κουφονήσι σε ένα μεγάλο κυκλαδονήσι με περίπου 23.000 μόνιμο πληθυσμό και πολλές χιλιάδες επισκεπτών το καλοκαίρι σχεδόν κανείς δε φοράει μάσκα ούτε καν σε εσωτερικούς χώρους που οφείλει, λόγω των μέτρων προστασίας.
Στο υπόλοιπο του καλοκαιριού που βρίσκεται μπροστά μας αλλά και για το φθινόπωρο που μετά θα ακολουθήσει, η ατομική ευθύνη του καθενός και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε θα επηρεάσουν σημαντικά τις επιδημιολογικές εξελίξεις στη χώρα μας και παρότι τα κορονοπάρτι σε βίλες ή πολυτελείς θαλαμηγούς δεν παύουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν μέρη στην πατρίδα μας που έχουνε πάρει πολύ στα σοβαρά την επιστροφή στην κανονικότητα.
Μέρη που ξέρουνε από ατομική ευθύνη και τουριστική ευθύνη και κάνουν ό,τι μπορούν να διαφυλάξουν όχι μόνο την ομορφιά του τόπου τους αλλά και την ασφάλεια του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη χώρα μας ο τουρισμός συνιστά το 23% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που συναντούμε και στην Ταϊλάνδη και είναι πολύ σημαντικό οι τουριστικοί μας προορισμοί να παραμένουν ασφαλείς στην εποχή της πανδημίας