Πολύ κοντά σε μία συμφωνία σχετικά με την αρχική λίστα των υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από 1η Ιουλίου βρίσκονται οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της Ε.Ε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Πιο αναλυτικά, στην αρχική λίστα των κρατών που θα ανοίξει τα σύνορά της η Ευρώπη περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών - μελών της Ένωσης επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος και στους πολίτες της Κίνας, παρά το γεγονός πως η ασιατική χώρα κρατάει προς το παρόν κλειστά τα δικά της σύνορα για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Από την αρχική λίστα, ωστόσο, απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες παρατηρείται νέα έξαρση της νόσου, με σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μόνο την Πέμπτη αλλά και η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφει καθημερινά περίπου 40.000 νέες λοιμώξεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η οριστική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών ίσως να επέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα συνεχιστούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ το κρίσιμο κριτήριο για την οριστικοποίησή της είναι ο μέσος όρος των νέων λοιμώξεων στις τρίτες χώρες σε βάθος 14 ημερών.
Ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη πιέζουν για την συμπερίληψη στην λίστα χωρών με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έστω σε δεύτερο χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η σκέψη, η λίστα να τίθεται εκ νέου υπό διαπραγμάτευση κάθε 15 χώρες, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για αυτό ρο ενδεχόμενο από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία επιζητά την ένταξη στην λίστα με τις ασφαλείς υγειονομικά χώρες κι άλλων κρατών που δεν πληρούν προς το παρόν τα κριτήρια που έχουν θεσπίσει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της Ε.Ε, ενώ η Ιταλία εμφαν΄ζιεται αρκετά διστακτική ως προς το παραπάνω ενδεχόμενο, θεωρώντας αχρείαστο ρίσκο το άνοιγμα των συνόρων της για χώρες εκτός της ζώνης Σέννγκεν
Υπενθυμίζεται παράλληλα πως στις Μαρτίου η Κομισιόν είχε αποφασίσει την ταξιδιωτική απαγόρευση προς τρίτες χώρες με σκοπό να διευκολύνει αρχικά την άρση των περιορισμών στα «εσωτερικά» της σύνορα, για τη μεταφορά αγαθών και τις μετακινήσεις των πολιτών.