Να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων για όλα τους τα χρέη μέχρι 31/12/2020 οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ. ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος, ζητεί οι τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους σε 12 ή 24 δόσεις να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μαζί με όλα τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν μέχρι τέλος του έτους. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ζητεί από την κυβέρνηση, παύση πληρωμών για έξι μήνες για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών τους σε 100 δόσεις.
Ως αφορμή για τα αιτήματα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει την πρωτόγνωρη τουριστική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έρχονται.
«Κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις – διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις – διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ειδικότερα, σε συνέχεια των από 20/8, 16/9 και 21/9 επιστολών μας, προτείνουμε τα εξής: Δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που, για λόγους πέραν του ελέγχου τους, στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να μπορέσουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σχετικά, προτείνουμε:
α. για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων να προβλεφθεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως.
β. να προβλεφθούν νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, διάρκειας έως 100 δόσεων (καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12-24 δόσεων δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί), ενδεχομένως με ένα χαμηλό επιτόκιο για οφειλές από ένα ποσό και πάνω, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31-12-2020 (συσσωρευμένες δόσεις προς τον ΕΦΚΑ, δόσεις ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), ακόμα και τις οφειλές εκείνες τις οποίες είχαν υπαγάγει σε προηγούμενες ρυθμίσεις.
Δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων
Καθώς η δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ γίνεται με τραπεζικά κριτήρια, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν και να λάβουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους χρηματοδότηση. Αν, λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των κριτηρίων ένταξης στο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, θα πρέπει στη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή που αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, να υπάρξει ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
Παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, παράταση στην προθεσμία λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου ή τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, όχι από πρόθεση να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά επειδή, για λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητά τους, δεν είχαν ούτε αναμένεται να έχουν τα απαραίτητα έσοδα, δεν θα είναι σε θέση ούτε τους προσεχείς μήνες να καλύψουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους.
Προτείνουμε, λοιπόν, να επεκταθεί η ανωτέρω ρύθμιση σε πρώτη φάση μέχρι 31/12/2020.
Συμβάσεις leasing και sale and lease back-μέτρα στήριξης
Οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης είχαν αρχικώς υπαχθεί και αυτές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίου. Με το άρθρο 4 του νόμου 4690/2020 «απεντάχθηκαν» από την ανωτέρω ρύθμιση. Παράλληλα όμως, δεν εντάσσονται ούτε στις ρυθμίσεις για την επιδότηση των τόκων.
Είτε οι συγκεκριμένες συμβάσεις θα αντιμετωπίζονται ως συμβάσεις μίσθωσης και θα τύχουν της έκπτωσης του -40%, είτε ως συμβάσεις δανείου, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την επιδότηση των τόκων. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε νομικά ορθό και προπάντων δίκαιο, να εξαιρούνται και από τις δύο ρυθμίσεις. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση, Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος ΔΣ»