Σοβαρές ελλείψεις υλικών προστασίας - 100πλάσια ζήτηση, 20πλάσιες τιμές
Κορονοϊός

Σοβαρές ελλείψεις υλικών προστασίας - 100πλάσια ζήτηση, 20πλάσιες τιμές

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορονοϊό, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως, κάνοντας το έργο αντιμετώπισης της επιδημίας πιο δύσκολο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της.

Παρά το γεγονός αυτό, τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν για τρίτη μέρα πτωτική πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ύφεση του προβλήματος, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, ορισμένες χώρες που παρουσίαζαν ελλιπείς εκθέσεις στον Οργανισμό σχετικά με την πορεία της νόσου στο έδαφός τους, αποκατέστησαν το πρόβλημα, όμως η ελλιπής ενημέρωση του ΠΟΥ συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, δεν δηλώνονται επαρκώς τα μέτρα που λαμβάνονται για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 72 κράτη -μέλη εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως προκύπτει από επίσημες εκθέσεις, δηλώσεις και μέσα ενημέρωσης. Εντούτοις, από τα 72 κράτη - μέλη, ο ΠΟΥ έλαβε μόνο 23 επίσημες εκθέσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους, γεγονός που αντιπροσωπεύει μόλις το 32% των κρατών που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα.

Στην ημερήσια ενημέρωση χθες, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε ότι «ο Οργανισμός στέλνει σε χώρες που έχουν ανάγκη διαγνωστικά kit, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες. Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Η ζήτηση είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική και οι τιμές είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και πέραν της περίθαλψης των ασθενών. Ως αποτέλεσμα, τώρα τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν τώρα εξαντλημένα αποθέματα και ανεκτέλεστες παραγγελίες 4 - 6 μηνών.

Τα παγκόσμια αποθέματα σε μάσκες και αναπνευστήρες είναι τώρα ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες της ΠΟΥ και των εταίρων μας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης υγείας θα χρειαστεί περίπου το 7- 10% της παραγωγικής ικανότητας της αγοράς. Και το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο για άλλες σημαντικές προμήθειες.

Οι επαγγελματίες υγείας στην Κίνα απαιτούν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών».

Ο δρ Ghebreyesus, επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει ο ΠΟΥ για την επάρκεια και ορθή διανομή των απαιτούμενων υλικών, η οποία περιλαμβάνει κατασκευαστές, διανομείς και παρόχους ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα υλικά από όσους τα έχουν ανάγκη.

Κατά την συνομιλία, ενημερώθηκε ότι το δίκτυο επικεντρώνεται κυρίως σε χειρουργικές μάσκες λόγω της ακραίας ζήτησης και των πιέσεων της αγοράς και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα πρόσβασης τους επαγγελματίες υγείας και ως δεύτερη προτεραιότητα τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά την αποθήκευση μέσων προστασίας σε περιοχές όπου η μετάδοση είναι χαμηλή και κάλεσε κράτη και εταιρίες να συνεργαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και ορθολογική διάθεση των υλικών προκειμένου να επανέλθει η αγορά σε ισορροπία, τηρώντας ο καθένας το ρόλο του στη διατήρηση της ασφάλειας.

Από την πλευρά του, το δίκτυο ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή, να προμηθεύσουν πρώτα τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκτακτης ανάγκης υγείας, αλλά και να διευρύνουν τον αριθμό των εμπλεκόμενων φορέων στο δίκτυο PSCN ώστε να αποκτηθεί κρίσιμη μάζα προμηθευτών και να μετριαστούν οι λειτουργικοί κίνδυνοι στην αγορά.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνική καθοδήγηση και τον συντονισμό των προμηθειών στις χώρες που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος

Στο μεταξύ Κινέζοι επιστήμονες χθες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους, σύμφωνα με την οποία ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος ή παγκολίνος, είναι πιθανότατα ο ενδιάμεσος ξενιστής του νέου κορονοϊού.

Οι καθηγητές Shen Yongyi και Xiao Lihua από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας και το Lingnan Modern Agricultural Science and Technology Guangdong Laboratory, παρουσίασαν μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο παγκολίνος ενδέχεται να είναι ο ξενιστής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους κορονοϊούς που είχαν προσβάλει το συγκεκριμένο ζώο σε σύγκριση με τους κορονοϊούς που είχαν προσβάλει άλλα ζώα και ανθρώπους. Κατέληξαν ότι ο κορονοϊός από τους παγκολίνους, παρουσίαζε όμοια γενετική αλληλουχία με αυτήν του κορονοϊού στους ανθρώπους, σε ποσοστό 99%.

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, πέραν του ότι θεωρείται έδεσμα, χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας (οι φολίδες του) για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, διαταραχών περιόδου και της αρθρίτιδας.

Το ζώο είναι υπό εξαφάνιση και η Κινεζική νομοθεσία επιβάλλει 10ετή φυλάκιση και πλέον σε όσους πωλούν παράνομα τα ζώα αυτά.

AP Photo/Kin Cheung