Περισσότεροι από 17.000 μετανάστες ζουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στις κατασκηνώσεις που στεγάζουν τα ελληνικά νησιά, όπως ανακοίνωσαν 19 MKO την Πέμπτη, προτρέποντας τις αρχές να αναλάβουν ευρύτερη δράση πέρα ??από την εστίαση σε έναν καταυλισμό.
Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα, ο δήμαρχος του βορείου Αιγαίου δήλωσε ότι ο καταυλισμός της Μόρια στο νησί της Λέσβου, τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα, θα κλείσει τον επόμενο μήνα, αν οι αρχές δεν καθαρίσουν ανεξέλεγκτες ποσότητες αποβλήτων.
Περισσότεροι από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, και κατοικούν σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και ετοιμόρροπες σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα.
Οι ΜΚΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Oxfam και η Action Aid, χαρακτήρισαν τις συνθήκες στη Μόρια «επαίσχυντες», αλλά δήλωσαν ότι το ίδιο ισχύει για άλλους καταυλισμούς των νησιών.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις ... συνθήκες στις οποίες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι ενώ περιμένουν τα αιτήματά τους για άσυλο», ανέφεραν οι ΜΚΟ.
«Η Μόρια ... σήμερα φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό από το χώρο που κατέχει. Το σύστημα αποχέτευσης δεν λειτουργεί ενώ το βρώμικο νερό φτάνει στις σκηνές και τα στρώματα όπου κοιμούνται τα παιδιά.».
Η Ελλάδα έχει μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα τους τελευταίους μήνες και προσπαθεί να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη μείωση των αριθμών στα στρατόπεδα.
Η Λέσβος, που δεν είναι μακριά από την Τουρκία, ήταν το προτιμώμενο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 για σχεδόν ένα εκατομμύριο Συριανούς, Αφγανοί και Ιρακινούς. Μικρός αριθμός πλοίων συνεχίζει να φθάνει εκεί.
Φωτογραφία intime news