Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες καλούνται να αποφασίσουν σήμερα εάν θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών με τους συντηρητικούς της Angela Merkel για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Εν μέσω πολιτικής κρίσης και δεδομένης της αρχικής απόφασης του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην αντιπολίτευση, οι σημερινές συζητήσεις στο συνέδριο του κόμματος αναμένεται να είναι έντονες.
Οι εργασίες του συνεδρίου του SPD στο Βερολίνο θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο. Οι 600 σύνεδροι θα ψηφίσουν το απόγευμα εάν αποδέχονται την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους συντηρητικούς των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.
«Θα διαπληκτισθούμε, θα τσακωθούμε, είμαι σίγουρος», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην υποστηρικτής της ρήξης με την καγκελάριο Merkel και νυν θιασώτης της προσεκτικής προσέγγισης.
Διότι μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και ακόμη περισσότερο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι σοσιαλδημοκράτες διστάζουν ανάμεσα στην συνέχιση του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, την υποστήριξη μίας συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας και την πρόκληση νέων εκλογών.
«Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»
Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν μία «κούρα στην αντιπολίτευση» ιδιαίτερα μεταξύ των νέων σοσιαλδημοκρατών που αρνούνται μία τρίτη κυβερνητική θητεία του μείζονος συνασπισμού υπό την αιγίδα της Merkel (2005-2009 και 2013-2017).
Η ηγεσία του κόμματος, από την πλευρά της, αποφάσισε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει συνομιλίες για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει αυτή η συνεργασία με τους συντηρητικούς.
Στο βάθος, κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν νέο μεγάλο συνασπισμό, δηλώνει ένα από τα στελέχη του κόμματος, ο Johannes Kahrs. «Αλλά στη σημερινή κατάσταση...το θέμα είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον να συζητήσουμε».
Σε περίπτωση απόρριψης της έναρξης των συνομιλιών από τους συνέδρους, η καγκελάριος Merkel θα πρέπει είτε να αποδεχθεί τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διενέργεια νέων εκλογών.
Η προοπτική επιστροφής στις κάλπες αποτελεί πηγή ανησυχίας, διότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το αντι-ευρώ, αντι-ισλάμ, αντι-Merkel κόμμα εξασφάλισε το 13% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκαλώντας με την είσοδό του στη βουλή τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, πράγμα που καθιστά την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύσκολη.
«Κυβέρνηση την άνοιξη;»
Εάν οι σοσιαλδημοκράτες αποφασίσουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους συντηρητικούς, ο σχηματισμός κυβέρνησης, της τέταρτης κυβέρνησης Merkel, θα πάρει αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Αμβούργου και σημαίνον στέλεχος του SPD Olaf Scholz, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί πριν από την άνοιξη.
Κατ΄αρχάς διότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και επίσης διότι το ενδεχόμενο αποτέλεσμά τους θα πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν στα μέλη του SPD.
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Der Spiegel, το 56,5% των υποστηρικτών του SPD τάσσονται υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας και μόνο το 27,9% θέλει τον μεγάλο συνασπισμό.
Υποστήριξη στον Μακρόν
Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν εξάλλου θέσει τα θέματα που θεωρούν ότι είναι ουσιαστικά για να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση Merkel, αρχής γενομένης από την εις βάθος μεταρρύθμιση της Ευρώπης, που πρέπει να γίνει «δημοκρατική, αλληλέγγυα και κοινωνική».
Το SPD υποστηρίζει θερμά τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, που εισηγείται τη θέσπιση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Οι συντηρητικοί είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις προτάσεις Macron.
Αλλωστε, ο Emmanuel Macron τηλεφώνησε στον Martin Schulz για να τον ενθαρρύνει να συμμαχήσει με τη Merkel.
Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν επίσης οικουμενική ιατρική κάλυψη για τη μείωση των ανισοτήτων στη χώρα ως προς την ασφάλιση υγείας.
Διάσταση απόψεων υπάρχει επίσης ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, ανάμεσα στους συντηρητικούς που θέλουν ανακόψουν την άνοδο του AfD και το SPD που εμφανίζεται περισσότερο γενναιόδωρο απέναντι στους αιτούντες άσυλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ