Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 19 οι νεκροί από την κατάρρευση χωματερής

Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 19 οι νεκροί από την κατάρρευση χωματερής

Στρατιώτες συνέχιζαν χθες με γυμνά χέρια την αναζήτηση στα σκουπίδια θύματα της κατάρρευσης ενός βουνού απορριμμάτων που καταπλάκωσε μια παραγκούπολη στη Σρι Λάνκα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερα παιδιά, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος του εθνικού νοσοκομείου του Κολόμπο.

Η καταστροφή έγινε την Παρασκευή, όταν ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών στη χωματερή της Κολονάουα καταπλάκωσε καλύβες σε μια παραγκούπολη στα όρια της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται και το νοσοκομείο παραμένει «σε επιφυλακή» καθώς μπορεί να διακομιστούν σε αυτό κι άλλα θύματα «κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε η Πούσπα Σόισα, η εκπρόσωπος του νοσοκομείου, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενώ η χώρα γιόρταζε την έλευση του νέου έτους για τους Σινχαλέζους και τους Ταμίλ, ένα βουνό σκουπιδιών που έφθανε τα 91 μέτρα ύψος, που είχε αποσταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από καταρρακτώδεις βροχές, κατέρρευσε και καταπλάκωσε δεκάδες καλύβες στην παραγκούπολη. Σύμφωνα με την αστυνομία, καταστράφηκαν τουλάχιστον 145 κατοικίες.

Πάνω από 600 άνθρωποι βρήκαν προσωρινά καταφύγιο σε ένα κοντινό δημόσιο σχολείο. Οι αρχές αναζητούν λύση για τη στέγασή τους ενώ συνεργεία διάσωσης, με τη βοήθεια δύο εκσκαφέων, συνεχίζουν τις έρευνες.

Πολλοί από τους κατοίκους είχαν φύγει από την παραγκούπολη πριν από την καταστροφή λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. «Τα θύματα θα ήταν ακόμα περισσότερα αν ο περισσότερος κόσμος δεν είχε φύγει νωρίτερα», τόνισε ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ανέφερε ότι είχε ήδη υπάρξει μια πρωτοβουλία για να μεταφερθεί η χωματερή, αλλά η καταστροφή χτύπησε πριν αρχίσουν τα έργα. «Αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους και αυτοί που χρειάζεται να μετακινηθούν θα αποζημιωθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, υποσχόμενος ότι «θα εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» να καταργηθεί η χωματερή.

Ο Σαμάν Ουιμαλασίρι, ένας επιχειρηματίας που ήταν από τους πρώτους εθελοντές που πήγαν να βοηθήσουν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πώς βοήθησε πολλούς επιζώντες να βγουν από τα καταπλακωμένα οικήματά τους.

«Χρησιμοποιήσαμε σχοινιά για να τραβήξουμε μια γηραιά γυναίκα που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια του ίδιου της του σπιτιού», είπε. «Μας πήρε σχεδόν τέσσερις ώρες για να τη σώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ερευνήσει ορισμένες περιοχές διότι είναι πολύ ασταθείς μετά την κατάρρευση του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών.

Οι πρώτοι που έφτασαν στην παραγκούπολη για να βοηθήσουν ήσαν εθελοντές, όπως ο Ουιμαλασίρι, και αργότερα έφθασαν αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες, όταν ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία να συνδράμουν την πυροσβεστική στην επιχείρηση διάσωσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία εξαιτίας της λειτουργίας της ανοικτής χωματερής, όπου υπολογίζεται πως έχουν απορριφθεί 23 εκατ. τόνοι σκουπιδιών και συνεχίζουν να απορρίπτονται 800 τόνοι στερεών σκουπιδιών καθημερινά.

Ο Γκουτίλα Σίλβα, τοπικός πολιτικός, πρώην δήμαρχος στην Κολονάουα, δήλωσε ότι πολλοί κάτοικοι είναι έξαλλοι επειδή ο δήμος του Κολόμπο συνεχίζει καθημερινά να ρίχνει σκουπίδια στη χωματερή παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

«Ο κόσμος είναι φυσικά οργισμένος διότι οι διαμαρτυρίες του αγνοήθηκαν», τόνισε ο Σίλβα και πρόσθεσε «φοβάμαι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ακόμη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ