«Όταν θέτουμε στη Βουλή την αποκομματικοποίηση του κράτους δεν μας χειροκροτά κανείς. Ούτε στα δεξιά, ούτε στα αριστερά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο Creta TV.
Για την πρόταση του Ποταμιού για τα κανάλια ανέφερε: «Αντί να φύγουμε από ένα κακό καθεστώς, όπως ήταν το προηγούμενο, και να πάμε σε ένα βελτιωμένο καθεστώς, είχαμε μια αναπαραγωγή του προβλήματος. Οι ακατανόητη, παράλογη, εξωπραγματική απόφαση για 4 μόνο άδειες δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Εξ αρχής έχουμε πει ότι υπάρχει τρόπος να έχουμε περισσότερα κανάλια, περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία. Η πρότασή μας προβλέπει ότι θα πάρουμε περισσότερα λεφτά από τα δημόσια ταμεία απ' όσα πήραμε με τη συμφωνία που έκανε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς με τους τέσσερις. Υπολογίζουμε ότι θα είναι 300 τα εκατομμύρια που μπορούν να πάνε στα δημόσια ταμεία από την τηλεόραση. Η δική μας πρόταση προϋποθέτει ότι οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του Δημοσίου δεν πρέπει να έχουν σχέσεις με ιδιοκτησίες σταθμών. Πρέπει να πάμε σε ένα καθεστώς τηλεόρασης με περισσότερες άδειες και με τη δυνατότητα του ΕΣΡ να ανακαλεί κάθε χρόνο την άδεια εάν το κανάλι δεν είναι ενήμερο φορολογικά, μισθολογικά κι ασφαλιστικά. Εμείς κάνουμε προτάσεις αλλά αντί να πάμε σε μια λογική, αποτελεσματική αντιμετώπιση, πήγαμε σε κάτι παράλογο. Που είναι η απόφασή τους για έναν υπερ-υπουργό καναλάρχη, που σήμερα μπορεί να είναι ο κ. Παππάς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει το πολιτικό προσωπικό να καθορίζει τον τηλεοπτικό χρόνο και το τηλεοπτικό σκηνικό»
Σε ερώτηση για τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σημείωσε πως «όλη η κοινωνία του λέει ότι τα έχει κάνει όλα λάθος και αντί να σεβαστεί τον προβληματισμό του κόσμου και να σκεφτεί τι έχει κάνει συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Έχει γκρεμιστεί η τηλεοπτική ενημέρωση. Έχει χωριστεί η χώρα σε μια άγονη συζήτηση. Ο κόσμος έχει τα δικά του προβλήματα, τι τον ενδιαφέρει η τηλεόραση;»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σχετικά με τη διάσκεψη του Συμβουλίου Επικρατείας πως είχε ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να μην προεξοφλούν την απόφαση του Σ.τ.Ε.
«Η δικαστική εξουσία θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες. Η αρμοδιότητα των μεγάλων δικαστηρίων να κρίνουν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των νόμων υπάρχει ως θεμέλιο της δημοκρατίας», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τη διαγραφή Ιάσονα Φωτήλα ανέφερε: «Όταν ένα μεγάλο κόμμα υπόσχεται σε ένα βουλευτή ενός μικρού κόμματος ότι θα τον έχει στις λίστες του είναι εξαγορά. Τελεία. Eίναι φαινόμενα, τα οποία τα έχουμε ζητήσει στο παρελθόν και είχαμε πει ότι δε θέλουμε να τα ξαναζήσουμε αλλά δε θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά σ΄ αυτά τα φαινόμενα. Η κοινωνία τα καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα και όταν κάποιος επαγγέλλεται νέα ήθη θα πρέπει να ξέρει ότι στα νέα ήθη δεν μπορεί να περιλαμβάνεται η εξαγορά βουλευτών μικρών κομμάτων».
Παράλληλα, σε ερώτηση για σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις τόνισε: «Δε θα γίνουμε συμπλήρωμα ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνουμε Ποτάμι. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε καινούριες συμμαχίες στο κέντρο, να μεγαλώσουμε, να φτιάξουμε νέα κινήματα. Δε γεννηθήκαμε για να είμαστε μια ζωή βουλευτές μέσα από παζάρια με τους παλιούς βουλευτές. Είτε ο κόσμος θα πει “το θέλω το Ποτάμι” είτε θα πει “δεν το θέλω το Ποτάμι” οπότε θα πάω σπίτι μου. Δε θα βγω βουλευτής απ'' άλλο κόμμα».
Για το δίλημμα του κόσμου σε ενδεχόμενες εκλογές απάντησε: «Όταν διαμορφωθεί η προεκλογική ατμόσφαιρα τότε θα μπορέσω να δώσω και εγώ -και ελπίζω και οι άλλοι- τις ξεκάθαρες απαντήσεις πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες, αλίμονό μας εάν μετά από τόσα χρόνια παιδεμού της κοινωνίας ο καθένας από εμάς καθίσει στην καρέκλα του και σα μικρό παιδί λέει δεν συνεργάζομαι».
Για το δημόσιο χρέος τόνισε: «έχουμε πολλές διαφορές με την κυβέρνηση και πολλές φορές είμαι πολύ σκληρός με τον κ. Τσίπρα. Στο θέμα του χρέους όμως πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και πρέπει να βρούμε κοινή γραμμή. Το χρέος δεν είναι των Συριζαίων, δεν είναι των Νεοδημοκρατών, το χρέος θα είναι των παιδιών μας. Θα συνεχίσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να το πληρώνουν. Άρα στο χρέος πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να κάνουμε μία πρόταση τέτοια στην Ευρώπη που θα γίνει πιστευτή.
Για τις Τουρκικές προκλήσεις η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού ήταν: «Πέρα από το χρέος χρειάζεται και μία κοινή στάση απέναντι στην επιθετική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος πιέζεται σε σχέση με το Κουρδικό. Είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξει Κουρδικό κράτος στα σύνορα του. Θέλει λοιπόν να πει στους ξένους ότι εάν μου αμφισβητείτε τα ανατολικά μου σύνορα και εγώ θα αμφισβητήσω τα δυτικά μου σύνορα. Εμείς όμως θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θα πρέπει να του δώσουμε μία απάντηση. Αυτό που κάνει στην Αγία Σοφιά, αυτό που προσπαθεί να πει για τα νησιά του Αιγαίου, αυτό που προσπαθεί να πει για την Θράκη θα πρέπει να το πάρει πίσω. Αν θέλει να έχει μία Ευρωπαϊκή πορεία να καταλάβει ότι αυτή η πορεία της περνάει από την Αθήνα και την Ελλάδα άρα να αφήσει τις ακραίες συμπεριφορές και να φερθεί, ει δυνατόν, ως σοβαρός σύγχρονος ηγέτης. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, να σταματήσει τα μισόλογα και να χαράξει μία ξεκάθαρη εθνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια σ'' ένα πολεμικό κλίμα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους γείτονες σου αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές στο εθνικό θέμα οι οποίες δεν παζαρεύονται».
Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνας «θέλει σοβαρότητα, δεν θέλει έναν άνθρωπο που κάνει ένα βήμα μπροστά και δυο βήματα πίσω, αλλά δεν θέλει και εκρήξεις γιατί τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα είναι πολύ σοβαρά για να τα εμπιστευτούμε σε ανθρώπους που έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα».
Τέλος, ανέφερε ότι «η διαφορά όλων των άλλων κομμάτων σε σχέση με το Ποτάμι είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι, δυστυχώς, έχουν μόνο ένα στο μυαλό τους. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται το κομματικό κράτος. Ερχόμαστε στην κυβέρνηση κουβαλάμε έναν κομματικό στρατό, τον οποίο πάμε να υπηρετήσουμε. Στο Ποτάμι δεν υπάρχουν κομματικοί στρατοί, γι' αυτό και δεν έχει γραφεία πουθενά στη χώρα. Πρέπει να υπάρχουν μόνο πολίτες. Αυτό είναι το σημείο που μας εμποδίζει να συνεργαστούμε με τις άλλες δυνάμεις. Γιατί οι άλλες δυνάμεις θέλουν να κουβαλούν μαζί τους στην εξουσία, τα δικά τους παιδιά. Τους δικούς τους στρατούς. Όταν θέτουμε στη Βουλή την αποκομματικοποίηση του κράτους δεν μας χειροκροτά κανείς. Ούτε στα δεξιά, ούτε στα αριστερά».