Παρά το γεγονός ότι ο ενεργειακός τομέας, λόγω πράσινης μετάβασης και ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για επενδύσεις, εν τούτοις ο τομέας της τεχνολογίας αποδεικνύεται ότι είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων εγγραφών, παγκοσμίως.
Ηδη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι δέκα μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές, με βάση τα κεφάλαια που στόχευαν να αντλήσουν, συγκέντρωσαν περί τα 40 δισ.δολάρια.
Ο τομέας της τεχνολογίας, προηγείται και ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (IPOs) με 120 να έχουν ολοκληρωθεί στη διάρκεια του εξαμήνου, αντιπροσωπεύοντας το 19% του συνόλου σε επίπεδο όγκου και το 17% σε επίπεδο αντληθέντων κεφαλαίων.
Ωστόσο, η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών του κλάδου της τεχνολογίας μειώθηκε από 293 εκατ.δολάρια το 1ο εξάμηνο του 2021 σε 137 εκατ.δολάρια την αντίστοιχη φετινή περίοδο.
Η αυξητική τάση θα συνεχισθεί και στο μέλλον
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας της EY “Global IPO Trends Q2 2022”, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί τον κορυφαίο τομέα, όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών που έρχονται στην αγορά.
“Ωστόσο, με μεγαλύτερη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενόψει της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται των εσόδων, λόγω μεγαλύτερων συναλλαγών”, αναφέρεται στην έκθεση.
Συνολικά, πάντως, το 1ο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών. Από την αρχή του χρόνου, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών (IPO) παγκοσμίως μειώθηκε κατά 46% και τα έσοδα κατά 58% σε ετήσια βάση.
Εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά
Κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών ολοκληρώθηκαν 305 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα $40,6 δισ., καταγράφοντας μείωση 54% και 65%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Από την αρχή του χρόνου, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών έφτασε τις 630 και τα έσοδα τα $95,4 δισ., δηλαδή μείωση 46% και 58%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Η πτωτική δυναμική του 1ου τριμήνου στην αγορά των δημόσιων εγγραφών συνεχίστηκε και κατά το 2ο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση, τόσο του αριθμού των συναλλαγών, όσο και των εσόδων.
“Η αυξημένη αστάθεια που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους μακροοικονομικούς παράγοντες, η υποχώρηση των αποτιμήσεων και η κακή απόδοση των τιμών των μετοχών μετά την είσοδο τους στο χρηματιστήριο, οδήγησαν στην αναβολή πολλών δημόσιων εγγραφών κατά τη διάρκεια του τριμήνου”, τονίζει η ΕΥ στην έκθεσή της.