Τα χιόνια λιώνουν σιγά - σιγά όχι όμως και η απόγνωση του κόσμου και η απογοήτευσή του απ’ τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού, είτε αυτές αφορούν στην κεντρική κυβέρνηση, είτε στην Περιφέρεια, είτε στους Δήμους. Και η πραγματικότητα είναι ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Έβρο και την κρίση με το Ορούτς Ρέις όπου η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά, στις φωτιές του καλοκαιριού αλλά και στην προχθεσινή χιονοκαταιγίδα υπήρξαν πολλαπλές αστοχίες και κραυγαλέα ολιγωρία. Και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα προχθεσινά, αυτά ίσως δεν είναι καθόλου άσχετα με τον τελευταίο ανασχηματισμό, οι περισσότερες επιλογές του οποίου υπήρξαν μάλλον ατυχείς αν όχι και ακατανόητες.
Στα απόνερα λοιπόν της Ελπίδας, η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα απολογούμενη. Όχι φυσικά απέναντι στον Σύριζα που σε καμιά περίπτωση «δεν δικαιούται δια να ομιλεί» κατά την περίφημη ρήση Κουτσόγιωργα, αλλά απέναντι στον κόσμο που την εμπιστεύτηκε και πίστεψε το αφήγημα του επιτελικού κράτους. Γιατί κακά τα ψέματα αλλά προχθές, και το επιτελικό αλλά και το κράτος υπήρξαν άφαντα, άσχετα με την τραγική διαχείριση του ιδιώτη παραχωρησιούχου στην Αττική Οδό.
Στο δια ταύτα τώρα, η συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μεν ειλικρινής, δεν φτάνει όμως για ν' αναστρέψει το κλίμα. Ούτε και το διχίλιαρο. Επιπλέον τα περιθώρια στένεψαν και τρίτη στραβή στη βάρδια της παρούσας κυβέρνησης θα είναι ασυγχώρητη. Αν η τωρινή δυσαρέσκεια του κόσμου μετατραπεί σε οργή, η κατάσταση δύσκολα θα μαζεύεται πια. Απαιτούνται άμεσα διορθωτικές ενέργειες έστω κι αν αυτές προϋποθέτουν επώδυνες αποφάσεις. Και αν αυτό αφορά και σε υπουργούς που απέτυχαν στη διαχείριση και πρέπει να φύγουν, ας γίνει.
Το αν ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, δομικός, διορθωτικός ή και εκλογικός, αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον κόσμο. Υπάρχουν σημάδια κόπωσης και είναι ανάγκη επιτακτική να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα. Χρειάζεται μια φυγή προς τα μπρος και μια αλλαγή στην ατζέντα με θετικές ειδήσεις.
Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό με το θάνατο της Φώφης και την εκλογή Ανδρουλάκη, άλλαξε δραματικά. Ήδη πολλοί ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς που τον Ιούλιο του '19 εμπιστεύθηκαν τον Κυριάκο, τώρα επέστρεψαν σπίτι τους ενώ αρκετοί άλλοι σκέφτονται να κάνουν το ίδιο.
Οι απώλειες χρειάζεται να αντισταθμιστούν με μια στροφή προς το Κέντρο αλλά ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι πια πολύς. Είναι όμως ακόμη αρκετός για κάποιες κινήσεις που μπορούν ν' αλλάξουν το κλίμα. Η κυβέρνηση αυτή παρά τα όποια λάθη της, έκανε έργο σημαντικό και υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
Κυβερνά για 30 μήνες, τους 24 απ' αυτούς σε συνθήκες πανδημίας και απέναντι μάλιστα σε μια ελεεινή αντιπολίτευση που επένδυσε εξ αρχής στην καταστροφή. Θα είναι κρίμα να υπάρξει πισωγύρισμα που θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.
* Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος του Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.