Σε μια κίνηση που επιχειρεί να κλιμακώσει την πίεση προς την Λευκωσία, να πλήξει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να «νομιμοποιήσει» τις απαιτήσεις για διατήρηση των Εγγυήσεων και του τουρκικού Στρατού, με το πρόσχημα της «απειλής» που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, φθάνει σήμερα στα Κατεχόμενα σε παράνομη επίσκεψη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Cavusoglu.
Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο κ. Cavusoglu θα έχει συνομιλίες σήμερα και αύριο με την τουρκοκυπριακή ηγεσία με αντικείμενο την πορεία των συνομιλιών με «στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στο νησί».
Ο κ. Cavusoglu πηγαίνει στην Κύπρο σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς μετά την Διάσκεψη της Γενεύης -όπου η Τουρκική πλευρά με την επιμονή της στην διατήρηση των Εγγυήσεων και του Τουρκικού Στρατού στο νησί, αλλά και η έγερση απαιτήσεων σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών (που προβλέπονται για τους Ευρωπαίους πολίτες) και για τους τούρκους πολίτες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας- η διαδικασία έχει αποτελματωθεί.
Όμως η επιλογή της επίσκεψης Cavusoglu την συγκεκριμένη στιγμή, έχει στόχο να εκθέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να επιβάλει στην ατζέντα την διατήρηση των Εγγυήσεων, με το πρόσχημα της «απειλής» που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι, λόγω της «νοοτροπίας» των Ελληνοκυπρίων και της διατήρησης της αντίληψης της «Ένωσης».
Η άκαιρη και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο απόφαση της κυπριακής Βουλής για την μνεία στα σχολεία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά, ως μοναδική ευκαιρία για να εξισορροπήσει την κατάσταση στις συνομιλίες και να αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, εκθέτοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι δήθεν δεν επιθυμεί ειλικρινώς την λύση.
Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Akinci και μάλιστα ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες συνεόρτασε με εκπροσώπους της Άγκυρας την «επέτειο» της εισβολής («ειρηνευτική επιχείρηση» την ονομάζει) και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, θεωρείται... φυσιολογικό, ενώ αντιθέτως αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως, η απόφαση για αναφορά στα Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ιστορικού γεγονότος όπως το ιστορικό δημοψήφισμα που ο κυπριακός ελληνισμός σε ποσοστό 96% τάχθηκε υπερ της Ένωσης με την Ελλάδα πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, είναι αποκαλυπτικό της τουρκικής μεθόδευσης.
Αίφνης, το πρόβλημα του Κυπριακού από ζήτημα εισβολής και παράνομης κατοχής εδάφους ενός ευρωπαϊκού κράτους, επιχειρείται να μετατραπεί σε θέμα ελληνοκυπριακής «προκλητικότητας», επειδή αποφασίσθηκε η μνεία του Ενωτικού δημοψηφίσματος…
Και έτσι η Τουρκία που κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου, έρχεται και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα διδάσκονται οι μαθητές για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του… 1950.
Ο Μ. Akinci, καλά δασκαλεμένος από την Άγκυρα, επιμένει να θέτει ως όρο για την συνέχιση των συνομιλιών την κατάργηση της απόφασης της Βουλής, θέλοντας έτσι να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ν. Αναστασιάδη, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ακύρωση του ρόλου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα εμφανίζονταν να υπακούει στις εντολές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εντολοδόχου του κατοχικού καθεστώτος.
Ήδη η εικόνα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού προσωπικού της Κύπρου να εμφανίζονται απολογούμενοι στον κ. Akinci και στην Άγκυρα, είναι απολύτως προβληματική, καθώς κανένας πολιτικός ηγέτης και πολιτικό κόμμα (εκτός ίσως ορισμένων παραγόντων της ακροδεξιάς) δεν συζητούν καν το θέμα της Ένωσης και γι' αυτό εξάλλου στηρίζουν τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στην βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ν. Μ.
Διαβάστε ακόμα:
- M. Akinci: Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει σενάριο φαντασίας
(Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)