Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα πρώτα δέκα ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech. Αυτά τα εμβόλια, διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -70 βαθμούς Κελσίου και σύντομα η χώρα μας πρόκειται να αποκτήσει κι άλλα.
Σύμφωνα με όσα λέει στο liberal.gr ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, "προχωρούμε γοργά στην προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε και άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού. Έχουμε ήδη στη διάθεσή μας τα ψυγεία υπερκατάψυξης προκειμένου να αποθηκευτούν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Όμως ταυτόχρονα οργανώνεται ο συντονισμός των υπουργείων, φορέων και εταιριών, ώστε μόλις έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας, να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός. Αυτή η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη και θα επιβεβαιωθεί με την προσομοίωση".
Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός, εκτός από τα 1.000 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις ήδη υπάρχουσες υγειονομικές δομές της χώρας, περιλαμβάνει και την οργάνωση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας υπό την εποπτεία του ΕΟΦ, για την απρόσκοπτη διανομή των εμβολίων, αλλά και την μετέπειτα παρακολούθηση των πολιτών που εμβολιάζονται για την καταγραφή πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνισης.
Ήδη έχει συμφωνηθεί με τις παρασκευάστριες εταιρίες η παράδοση των εμβολίων σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ενώ με την παραλαβή του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα ψυγεία για την συντήρησή τους μέχρι τη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα για τη διενέργεια του εμβολιασμού.
Καθώς τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, τα οποία χρειάζονται τη βαθιά κατάψυξη, μπορούν να παραμείνουν αρκετές ημέρες σε συντήρηση 2-8 βαθμών Κελσίου, ο χρόνος είναι αρκετός για τη διανομή τους μέσω φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, που ήδη διανέμουν καθημερινά σκευάσματα που χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες (η λεγόμενη "ψυχρή αλυσίδα" διανομής).
Την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και τα εμβόλια των άλλων εταιριών AstraZeneka/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης και Moderna, για τα οποία αρκεί η "ψυχρή αλυσίδα" για τη διανομή τους.
Κατά τη διενέργεια του εμβολιασμού, θα σαρώνεται ο barcode του εμβολίου και ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, ώστε να είναι γνωστό ποιός έχει εμβολιαστεί και με ποιό εμβόλιο. Η καταγραφή αυτή θα συμβάλλει στην παρακολούθηση της υγείας των ασφαλισμένων, από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης. Δίνεται μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα καταγραφής των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, τόσο γιατί είναι καινούρια προϊόντα, καινούριας τεχνολογίας, όσο και γιατί η αρχική έγκριση θα είναι κατ΄ εξαίρεση για επείγουσες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι κλινικές μελέτες τους μέχρι την ολοκλήρωση ενός έτους από την έναρξη της φάσης ΙΙΙ των δοκιμών.
Η προσομοίωση
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσομοίωση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας. Η άσκηση θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του πανδημικού ιού μετά τις αναμενόμενες εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Για τις ΗΠΑ, η αρμόδια επιτροπή εμβολίων του FDA θα συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη χρήση των εμβολίων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η αντίστοιχη επιτροπή του (CHMP) ΕΜΑ έχει δεχθεί φακέλους για κατ΄ εξαίρεση έγκριση για τα τρία πρώτα εμβόλια. Οι φάκελοι αυτοί συμπληρώνονται σταδιακά από τις παρασκευάστριες εταιρίες AstraZeneka/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Moderna (κατά σειρά υποβολής φακέλου) με τα νεώτερα στοιχεία που προκύπτουν από τις κλινικές μελέτες οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση ενός έτους από την έναρξη της φάσης ΙΙΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γνωμοδοτήσεις των δύο επιτροπών δεν θα απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη χρονικά και πάντως η όποια γνωμοδότηση θα έχει εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Αμέσως μετά τις γνωμοδοτήσεις, οι δύο διεθνείς οργανισμοί θα λάβουν τις αποφάσεις τους για την κατ΄ εξαίρεση έγκριση των εμβολίων για επείγουσα χρήση.