O Βουλευτής Α’ Αθήνας κ. Αθανάσιος Πλεύρης και εισηγητής του νομοσχεδίου με το χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος, αναφέρθηκε στις διατάξεις που εμπεριέχει ανά υπουργείο και εξήγησε τους λόγους που τίθενται υπό ψήφιση υπό τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο των 98 σελίδων απαρτίζεται από 160 άρθρα .
Τα πρώτα 50 άρθρα που άπτονται του Υπ. Υγείας αφορούν διατάξεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν ψηφιστεί είτε μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων είτε μέσω άλλων νόμων.
Ο εισηγητής αναφέρθηκε εκτεταμένα στη νομιμοποίηση δαπανών για την πανδημία, στην παράταση της χρήσης μοριακών ελέγχων, στη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19, τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού και βοηθητικού προσωπικού, τη μηνιαία αποζημίωση με 2000 ευρώ των οικογενειακών γιατρών, τις μετακινήσεις προσωπικού εντός ή και σε άλλες ΥΠΕ εφόσον απαιτείται, δυνατότητα μετατροπής κλινών ΜΑΦ η και απλών κλινών σε ΜΕΘ, η επίταξη σκαφών για τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών, η προμήθεια ΙΦΕΤ και οι δωρεές για νοσοκομειακό εξοπλισμό.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η διάταξη που αφορά στους ανασφάλιστους νεφροπαθείς οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία για αιμοκάθαρση όπως και οι διατάξεις για τη νομιμοποίηση δαπανών στις κινητές μονάδες υγείας και στη στελέχωση των μονάδων πρόληψης.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα άρθρα 51-69 που αφορούν διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως τόνισε η διάταξη που προβλέπει κατά 80% μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών ρυθμίσεων για τυφλούς συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα μείωση συντελεστή ΦΠΑ 6% σε προϊόντα που σχετίζονται με αυτό και αύξηση μισθωμάτων δημοσίων κτιρίων.
Αναμενόμενες και πολυσυζητημένες διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΕΡΤ για υπερωρίες και νυχτερινά πριν την περίοδο του 2013 δηλαδή πριν το μαύρο, και επίσης η οικονομική ενίσχυση εφημερίδων πανελλαδικής εμβέλειας που έχουν πληγεί λόγω της επιδημιολογικής κρίσης.
Όσον αφορά στα άρθρα 70-98 με διατάξεις που αφορούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πολλά από αυτά ρυθμίζουν τη λειτουργία των ωραρίων των καταστημάτων λόγω πανδημίας και αποκλειστικά για το διάστημα της πανδημίας, την ταχύτατη υλοποίηση του γνωστού προγράμματος «Εξοικονομώ- Οικονομώ», αλλά και μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών αγορών.
Τα άρθρα 76-94 άπτονται διατάξεων του Υπουργείου Εργασίας και επιταχύνουν τη διαδικασία διευθέτησης ζητημάτων που αφορούν όχι σε μόνο σε νέες αλλά και σε παλαιότερες συντάξεις και τη δυνατότητα παραίτησης από ένδικα μέσα μέσω του άρθρου 77 και τη στελέχωση ΕΦΚΑ .
Σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοσχεδίου κ. Αθανάσιο Πλεύρη σημαντικά αλλά και επίσης κατεπείγουσας σημασίας άρθρα αφορούν στις διατάξεις του Υπ. Μεταφορών και άρουν όγκο γραφειοκρατίας ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού της κυβέρνησης ώστε να πάρει περισσότερα λεωφορεία με στόχο τη μείωση συνωστισμού και κατ’ επέκταση τη μείωση διασποράς του ιού.
Μέσω διατάξεων που άπτονται των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας ρυθμίζονται κυρίως παρατάσεις ενώ μέσω του άρθρου 118 που αφορά στο Υπ. Ανάπτυξης δε θα κατάσχονται τα χρήματα αγροτών που θα λάβουν μέσω επιδοτήσεων ακόμη και στην περίπτωση που έχουν οφειλές.
Ακόμη μέσω διάταξης του Υπ. Εσωτερικών ρυθμίζονται οφειλές ΟΤΑ σε 120 δόσεις και δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να απαλλαγούν 100^ ή 60% ανάλογα με το ύψος του χρέους από προασαυξήσεις.
Όσον αφορά στις διατάξεις του Υπ. Δικαιοσύνης αφορούν κατά κύριο λόγο την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων βάσει κανόνων που επιτάσσει η πανδημία ενώ οι διατάξεις του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δίνουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να κάνουν αιτήσεις υπό το καθεστώς επενδυτών από τη χώρα που βρίσκονται.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων μίλησε για το άρθρο 93 ,το οποίο χαρακτήρισε ως «άγκυρα στις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση για το κομμάτι υιοθεσιών και αναδοχών».
Για πρώτη φορά, όπως υπογράμμισε 1900 από 82 δομές έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Σύστημα συναρτήσει της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και ενίσχυσης των χρόνια υποστελεχωμένων δομών με κοινωνικούς λειτουργούς.
Επίσης ανέφερε ότι για τη διευκόλυνση πολλών συμπολιτών μας πλέον μέσω διάταξης θα δίνονται πιστοποιητικά ψυχικής υγείας όχι μόνο από Δευτεροβάθμιες δομές αλλά και από Πρωτοβάθμιες όπως και από κέντρα ψυχικής υγείας .
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και επιφυλάσσονται για την ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων τη Δευτέρα που το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ρεβανσισμό, ανεμελιά και ψευδαισθήσεις που εκφράζονται μέσω διατάξεων ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων .