Με στόχο την αδειοδότηση τεσσάρων νέων υδατοδρομίων στο Ιόνιο, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου, μετά την Κέρκυρα και τους Παξούς, που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσβλέπει στην υλοποίηση του πρώτου δικτύου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, «στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, θα τεθεί το ζήτημα της έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης με τα Λιμενικά Ταμεία της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς, καθώς και η έγκριση της πίστωσης των αναγκαίων έργων στα λιμάνια, που ανέρχονται περίπου στις 200.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, το υπουργείο εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων για τα οποία έχουν, ήδη, κατατεθεί τα σχετικά αιτήματα και δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μελλοντικά αιτήματα. Ήδη, έχει λάβει άδεια λειτουργίας το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, ενώ έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση τα υδατοδρόμια της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, της Σκύρου, της Αλονήσου και των Παξών και σύντομα θα λάβουν τα υδατοδρομία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Σκοπέλου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης. Την ίδια στιγμή, σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Πάτρας, που έχει στρατηγική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται να αδειοδοτηθεί άμεσα.
Στο project των υδατοδρομίων, συγκεκριμένα στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», που έχει αδειοδοτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο της χώρας στην Κέρκυρα και έχει αναλάβει την αδειοδότηση ακόμη 28 υδατοδρομίων, το στοίχημα που έχει τεθεί είναι να μπορέσουν, άμεσα, να επιστρέψουν τα υδροπλάνα στα ελληνικά νησιά, ενώ έντονο είναι, πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, «η εταιρεία υλοποιώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της, συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες συναφούς αντικειμένου με τα υδατοδρόμια, ενώ πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με την ΑΚΤΩΡ FM, θυγατρική της "ΑΚΤΩΡ", που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εγκαταστάσεων αεροδρομίων και παρέχει υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης κάθε είδους κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ FM, Γιάννη Αναστασιάδη, η συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ FM στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», οφείλεται στην προοπτική που διαβλέπει σε αυτήν την επένδυση και την ανάπτυξη που προσδοκά μέσω αυτής. «Θεωρούμε ότι το έργο, στο σύνολό του, έχει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και η υλοποίησή του μόνο θετικά θα συνεισφέρει στην χειμαζόμενη οικονομία της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, η περιφέρεια έχει κάνει επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία υδροπλάνων στην Κροατία, της οποίας τις εγκαταστάσεις έχουν επισκεφθεί πρόσφατα και ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ FM.
«Τα οφέλη από την ύπαρξη αδειοδοτημένων υδατοδρομίων θα είναι πολλαπλά και εκτείνονται, πρωτίστως, στο κοινωνικό σύνολο των περιοχών που θα λειτουργήσουν. Η επαρκής προσβασιμότητα που θα εξασφαλίζεται με τις πτήσεις των υδροπλάνων θα αναζωογονήσει τις τοπικές οικονομίες, ιδίως των μικρών νησιών που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, αναβαθμίζοντας τον τουρισμό τους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκόβας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ