Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες τάσσεται η Ελλάδα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση.
«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει», τόνισε ο κ. Γεννηματάς.
Οι διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στη Λιβύη με την ανάμιξη ξένων δυνάμεων, έχει πλέον αρχίσει να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική πόλη της Σύρτης στη Λιβύη, μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου.
Γενέτειρα του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Σύρτη καθώς και η Αλ-Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου θα χρειαστεί μια «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι.
«Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης» που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι.
«Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (...) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.