Στο Κέιπ Τάουν η κηδεία του αρχιεπισκόπου, Ντέσμοντ Τούτου

Στο Κέιπ Τάουν η κηδεία του αρχιεπισκόπου, Ντέσμοντ Τούτου

Η δημόσια κηδεία του αγγλικανού αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, ενός ήρωα στη μάχη κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, τελέσθη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν, όπου για χρόνια κήρυξε ο ίδιος κατά της φυλετικής αδικίας.

Τον κεντρικό επικήδειο λόγο για τον Τούτου, εκφώνησε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

«Ο πατέρας μας που απεβίωσε ήταν σταυροφόρος στον αγώνα για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στη Νότια Αφρική, τη χώρα της γέννησής του, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ραμαφόζα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος παρέδωσε την εθνική σημαία στη χήρα του Τούτου, Nomalizo Leah, γνωστή ως «Mama Leah». 

Το σώμα του Τούτου θα αποτεφρωθεί και στη συνέχεια οι στάχτες του θα ενταφιαστούν πίσω από τον άμβωνα του καθεδρικού ναού σε μια ιδιωτική τελετή.

«Μικρός στο φυσικό ανάστημα, ήταν ένας γίγαντας ανάμεσά μας ηθικά και πνευματικά», είπε ο συνταξιούχος επίσκοπος Μάικλ Νάταλ, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Τούτου για πολλά χρόνια.

Αφίσες του Τούτου σε φυσικό μέγεθος, με τα χέρια του σφιχτά, τοποθετήθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό, όπου ο αριθμός των συναθρομένων ήταν περιορισμένος σύμφωνα με τα μέτρα για τον COVID-19.

Ευρέως σεβαστός στις φυλετικές και πολιτιστικές διαφορές της Νότιας Αφρικής για την ηθική του ακεραιότητα, ο Τούτου δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει για το όραμά του για ένα «Έθνος Ουράνιο Τόξο» στο οποίο όλες οι φυλές στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ θα μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά.

Ως Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, ο Τούτου μετέτρεψε τον Άγιο Γεώργιο σε αυτό που είναι γνωστό ως «Καθεδρικός Ναός του Λαού» καταφύγιο για τους ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια των ταραγμένων δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βάναυσα το εν λόγω μαζικό δημοκρατικό κίνημα.

Ένα μικρό πλήθος περίπου 100 ατόμων ακολούθησε τη διαδικασία της κηδείας σε μια μεγάλη οθόνη στο Grand Parade, απέναντι από το Δημαρχείο όπου ο Τούτου ενώθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα όταν έδωσε την πρώτη του ομιλία μετά την απελευθέρωση από τη φυλακή.

«Ήρθαμε να δώσουμε τα τελευταία μας σέβη στον Τούτου. Τον αγαπήσαμε, καθώς μας δίδαξε την αγάπη, την ενότητα και τον σεβασμό, είπε η Μαμά Φίλα, μια 54χρονη Ρασταφαριανή.

Ο Μαντέλα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά το απαρτχάιντ και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2013, είχε πει για τον φίλο του: «Μερικές φορές σκληρός, συχνά τρυφερός, ποτέ δεν φοβάται και σπάνια χωρίς χιούμορ, η φωνή του Ντέσμοντ Τούτου θα είναι πάντα η φωνή των άφωνων. "

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλιπών αρχιεπίσκοπος είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1984 για την αντίθεσή του στη βίαιη προσέγγιση κατά της άσκησης της εξουσίας από τη λευκή μειοψηφία.

Ο θάνατος του, σε ηλικία 90 ετών την προηγούμενη Κυριακή, προκάλεσε διεθνή συγκίνηση, αλλά και την απόδοση τιμών στη μνήμη και την προσφορά του, σε ολόκληρο τον κόσμο.