Στα 152 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, έφτασε το παγκόσμιο χρέος το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποτελούν τη διεξοδικότερη έως τώρα έρευνα πάνω στο ζήτημα.
Αυτό σημαίνει ότι χρέος είναι υπερδιπλάσιο από την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της υφηλίου – και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 255% του παγκόσμιου ΑΕΠ – τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων και ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τα χρόνια της κρίσης.
«Το παγκόσμιο χρέος είναι μία από τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του δημοσιονομικού τμήματος του ΔΝΤ, Βίτορ Γκάσπαρ.
Περίπου τα δύο-τρίτα του παγκόσμιου χρέους, ήτοι σχεδόν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, βαραίνουν τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και το δημόσιο χρέος όμως έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι συγκεντρωμένο στις ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες, όμως το πρόβλημα αγγίζει και πολλές αναπτυσσόμενες δυνάμεις, με κυριότερο παράδειγμα την Κίνα, που έχει αυξήσει κατά πολύ τον δανεισμό της τα τελευταία χρόνια.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι κράτη μπορούν να επιδιώξουν φιλοαναπτυξιακές πολιτικές και συνάμα να κάνουν επιτυχημένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προκρίνει κρατικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών, με επιμήκυνση δανείων, εγγυήσεις ή επιδοτήσεις για να υποστηριχθούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τέτοιες κινήσεις θα πρέπει ωστόσο να είναι καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα ή την έξοδο μίας χώρας στις αγορές.
Πηγή: skai.gr