Το τελευταίο μίλι για την επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας, αλλά και την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, διανύει η χώρα με όπλα τους εμβολιασμούς, την πρεμιέρα σε εστίαση και τουρισμό και τα στοχευμένα πλέον μέτρα στήριξης.
Τα εμπόδια και οι ανησυχίες στην πορεία «προς την ελευθερία» δεν λείπουν, ωστόσο οι ενδείξεις ότι το στοίχημα των επόμενων 60 ημερών θα κερδηθεί είναι πολλές. Εν αρχή είναι οι εμβολιασμοί.
Τα πλέον των 200.000 ραντεβού που κλείστηκαν τα πρώτα 24ωρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 30-39, τα νέα εμβολιαστικά κέντρα που θα προστεθούν τον Μάιο και οι πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, συνιστούν το πλέον ισχυρό οπλοστάσιο στην μάχη κατά του Covid εδώ και δεκατέσσερις μήνες από την έναρξη της πανδημίας.
Στόχος είναι την Τετάρτη του Πάσχα οι εμβολιασμοί να φτάσουν τους 95.000, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της ομάδας 18-30 ετών, που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 44-49 ετών, ενώ κλείνονται ήδη ραντεβού για τις ομάδες 40-44 ετών, 50-54 και 55-59 ετών.
Καλύτερη είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία, όπου παρ’ ότι η κατάσταση είναι ακόμη οριακή (817 χθες οι διασωληνωμένοι), εντούτοις η τεκμηριωμένη ιατρική εμπειρία ενός και πλέον έτους στην αντιμετώπιση του Covid και η «εξοικείωση» με την ασθένεια, μαζί με τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, αποτελούν ένα νέο τοπίο.
Το στοίχημα των επόμενων δύο μηνών είναι ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θα έχουμε πιάσει το 60% της συλλογικής ανοσίας. Δηλαδή θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και μεγάλο τμήμα των παραγωγικών ηλικιών, εφόσον η συνεχιστεί η μεγάλη ανταπόκριση.
Στο μέτωπο της οικονομίας, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και ανοίγει η εστίαση. Είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για το επόμενο δίμηνο. Τα 330 εκατ ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να προμηθευτούν με πρώτες ύλες, ήταν μια απαραίτητη «ένεση», τα πάντα ωστόσο θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων. Περιθώριο για πισωγύρισμα στον τομέα του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχει.
Το δεύτερο ορόσημο αφορά την 15η Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού. Σαφής εικόνα για κρατήσεις ακόμη δεν υπάρχει, η εκτίμηση ωστόσο κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα ανοίξει η πλειονότητα των ξενοδοχείων, καθώς και ότι η φετινή σεζόν θα επιμηκυνθεί τουλάχιστον ως τα τέλη Οκτωβρίου. Η «επίσημη πρεμιέρα» της τουριστικής σεζόν σε δύο εβδομάδες θα γίνει με βασικούς άξονες, την είσοδο ταξιδιωτών με όρο να είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε να έχουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιημένη ανάρρωση από Covid, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το σύστημα δειγματοληπτικών ελέγχων EVA, την πρόβλεψη για περιορισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία Covid και την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Τα μέτρα στήριξης, αν και πιο στοχευμένα, θα συνεχίσουν να είναι εδώ, με βασικότερα την επιδότηση των παγίων δαπανών, τα περίπου 800 εκατ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για να ανοίξουν εστίαση και τουρισμός, η έκτακτη ενίσχυση για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές και τον Απρίλιο (130 εκατ), καθώς και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2».
Στην ουσία ο μήνας Μάιος, που στο τέλος του θα μας βρει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένους, θα κινείται και αυτός πάνω σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στα «πρέπει» της δημόσιας υγείας και στα «θέλω» της ανοικτής οικονομίας.
Καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δίνουν αχτίδες φωτός και ελπίδας για ένα ελεύθερο καλοκαίρι, η χώρα μπαίνει στην τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία της άρσης κάθε μέτρου και περιορισμού με τον φόβο του εφησυχασμού να αποτελεί τον νούμερο κίνδυνο.