Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει τα προσφυγικά ρεύματα στα εδάφη της ώστε να μην προωθηθούν στην Ευρώπη. Η μόνη... λεπτομέρεια στην οποία διαφωνούν τα κράτη-μέλη έχει να κάνει με το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως σε συναντήσεις αξιωματούχων ως προς τη χρηματοδότηση που πρόκειται να λάβει η Τουρκία για το προσφυγικό.
Ειδικότερα, σε κοινή επιστολή που υπογράφουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., κάτι που απορρίπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.
Η Γερμανία από την πλευρά της ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή ανάλυση για τη χρήση των κονδυλίων από την Τουρκία.
Ο Γιούνκερ δεσμεύτηκε απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στη συνάντηση της Βουλγαρίας τον Μάρτιο, πως σύντομα θα αποδεσμευτεί και η δόση των 3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για τον περιορισμό των προσφύγων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι μετανάστες εντοπίζονται σε ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο και με τη σειρά της η Ε.Ε. θα δεχόταν, σε εθελοντική βάση, πρόσφυγες από καταυλισμούς της Τουρκίας.
Επιπλέον η ΕΕ θα έδινε στην Τουρκία 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, όπως για σχολεία, νοσοκομεία κτλ.
Φωτογραφία: AP