Μετά τη θετική γνωμοδότηση στο αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος, αποκαλούμενος και ως «Mr. Bitcoin», το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό και το αίτημα των ρωσικών Αρχών που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για απάτη.
Ο ίδιος, επιθυμώντας να εκδοθεί στην πατρίδα του, έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασής έκδοσής του στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο συνταχθεί με την γνωμοδότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τον τελευταίο λόγο έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης που θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν και πού θα εκδοθεί.
«Θέλω να με αφήσετε να επιστρέψω στη Ρωσία. Είναι η πατρίδα μου» είπε ο 38χρονος εκζητούμενος, κληθείς να διατυπώσει ενώπιον του Συμβουλίου τις θέσεις του στο ρωσικό αίτημα. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών, είπε ότι δεν θυμάται λεπτομερώς τι του καταλογίζουν οι αρχές της πατρίδας του, ενώ επανέλαβε ότι είναι πατέρας δύο παιδιών και επαγγέλλεται τεχνικός υπολογιστών. Στην απάντηση για την επαγγελματική του ιδιότητα, οι δικηγόροι του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι είναι «εμπειρογνώμονας υπολογιστών».
Την πρώτη φορά, το Δικαστικό Συμβούλιο εξέτασε και έκρινε θετικά το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για «ξέπλυμα», ύψους 4 δισ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), της οποίας φέρεται να ήταν διαχειριστής.
Αυτή τη φορά, το ίδιο Συμβούλιο, με διαφορετική όμως σύνθεση, εξέτασε -σε δημόσια συνεδρίαση πάλι- το αίτημα της Ρωσίας, που ζητεί την έκδοσή του για απάτη, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, αγγίζει τις 10.000 ευρώ και συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως ο Vinnik κατηγορείται από τους Αμερικανούς ως εγκέφαλος ενός κυκλώματος το οποίο κατάφερε να «ξεπλύνει» 4 δισ. δολάρια μέσω συναλλαγών με το κρυπτονόμισμα Bitcoin και πρόσφατα είχε αποφασιστεί από άλλο δικαστήριο η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εφόσον αυτό συμβεί και καταδικαστεί τελεσίδικα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 55 ετών.
Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, διεκδικούν την έκδοση του Vinnik για διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες είναι λιγότερο βαριές. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι έχουν προτεραιότητα έναντι των Αμερικανών, μιας και πρόκειται για ρώσο πολίτη.
Σημειώνεται ότι ο Vinnik είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα. Είναι δε ένας από τους επτά Ρώσους που είτε έχουν συλληφθεί είτε καταζητούνται φέτος από τους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο για διαδικτυακά εγκλήματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία SOOC