Συνάντηση Π. Καμμένου με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου

Συνάντηση Π. Καμμένου με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου

Η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Λιβάνου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Σαμίρ Μοκμπέλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μοκμπέλ, ο κ. Καμμένος επισήμανε τους «ιδιαίτερους ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς» μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας τους οποίους -όπως είπε- ενσαρκώνει ο αντιπρόεδρος και υπουργό Άμυνας της χώρας, «έχοντας και την ελληνική υπηκοότητα».

«Η Ελλάδα και ο Λίβανος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν το προνόμιο να αποτελούν τους δύο πυλώνες της γέφυρας που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικούς αλλά αλληλοσυμπληρούμενους πολιτισμούς, στο εμπόριο και στις θαλάσσιες οδούς. Είχαν και έχουν όμως και το βάρος των συνεπειών της γεωστρατηγικής τους θέσης, με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλεια και την άμυνα των χωρών και των λαών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από την κρίσιμη κατάσταση ασφάλειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Έχει γίνει, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι οι συνθήκες ασφάλειας που έχουν διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε: «Αρχίζει να γεννιέται η Μεσογειακή Ένωση και μέρος της Μεσογειακής Ένωσης, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, δεν μπορεί να μην είναι και ο Λίβανος».

Επίσης, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «η βία και η μισαλλοδοξία στην περιοχή έχουν υποκαταστήσει βασικές αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, με θύματα κυρίως αμάχους, λόγω της εθνικής τους καταγωγής ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», και υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Λίβανος έζησε την οδυνηρή πραγματικότητα με την επίθεση εξτρεμιστών τρομοκρατών εναντίον χριστιανικού χωριού με θύματα αθώους πολίτες, εξέφρασε προς τον συνάδελφό του τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για τις απώλειες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ασχοληθεί σοβαρά η διεθνής κοινότητα με την αποτροπή του ξεριζωμού θρησκευτικών κοινοτήτων από την ευρύτερη περιοχή. «Οι διακηρύξεις πρέπει να συνοδευτούν με πράξεις και μάλιστα άμεσα», υποστήριξε.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, συζήτησαν «διμερή κατ'' αρχήν αμυντική συνεργασία, με αποδοχή και από τις δύο πλευρές αποστολής στρατιωτικών ακολούθων και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας τον Οκτώβριο στη Βυρηττό, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. αντιπροέδρου».

Σε ερώτηση εάν πρότεινε την επέκταση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Λιβάνου και Κύπρου σε τριμερή συμφωνία, όπως έχει προτείνει και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο κ. Καμμένος απάντησε: Η στήριξή μας στο Λίβανο είναι διαχρονική και αταλάντευτη. Υποστηρίζουμε την ακεραιότητα, την ενότητα, την εδαφική και πολιτική του ανεξαρτησία και συνεργαζόμαστε στους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη φίλη χώρα. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα διατηρεί τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στο Λίβανο, τη UNIFIL.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ο Λίβανος «έδωσε το παράδειγμα ανθρωπισμού στο παρελθόν - και το δίνει ακόμα μαζί με την Ιορδανία - με την υποδοχή και τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων», είναι από τις χώρες που έχουν υποστεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, το οποίο φτάνει περίπου τους 1.600.000 πρόσφυγες, χωρίς να έχει την απαιτούμενη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από όλες τις χώρες της Δύσης. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να θέσουμε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ», είπε.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. αντιπρόεδρο ότι η λύση για το προσφυγικό θα είναι η εξασφάλιση περιοχών και όλης της Συρίας για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα έχουμε μία στενή συνεργασία και όπως είπαμε και στην κατ'' ιδίαν συνάντηση υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα ξαναχτίσουμε τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Λιβάνου, οι οποίες ποτέ δεν διεκόπησαν μεταξύ των εθνών μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και καταλήγοντας απευθύνθηκε προς τον Λιβανέζο ομόλογό του:

«Κύριε αντιπρόεδρε, παρακαλώ να μεταφέρετε στην κυβέρνηση και στον λαό του Λιβάνου τον σεβασμό και την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, γιατί και εμείς οι Έλληνες και η κυβέρνηση ζούμε μία παρόμοια δοκιμασία με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Καλώς ορίσατε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας του Λιβάνου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ θετική. «Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε τις σχέσεις μας ισχυρότερες, να θέσουμε νέα θεμέλια μεταξύ των δύο χωρών μας και να καταστήσουμε τη συνεργασία μας πολύ ισχυρή», είπε.

Αναφέρθηκε, καταρχάς, στη συζήτηση που είχαν για το ζήτημα των Σύρων προσφύγων και ποιες θα είναι οι συνθήκες ασφαλείας στο Λίβανο καθώς και οι αντίστοιχες στις άλλες χώρες, τονίζοντας ότι ο κ. Καμμένος υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ επί τη βάσει μίας πρότασης που θα προετοιμάσει ο Λίβανος και θα την παραδώσει στον Έλληνα υπουργό, ώστε να μπορέσει να παρέμβει με κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ζήτημα των τρομοκρατών «και τι κάνει ο Λίβανος για να καταπολεμήσει αυτούς τους τρομοκράτες» και όπως σημείωσε ο κ. Μοκμπέλ, εξήγησε στον Έλληνα υπουργό ότι «ο Λίβανος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον τους», και «έχουμε ισχυρό στρατό, πολύ καλά οργανωμένο, πολύ καλά κινητοποιημένο, με υψηλό φρόνημα και ο στρατός μας είναι έτοιμος να υπερασπιστεί όλα τα γύρω εδάφη και τα σύνορα όσο γίνεται με τη βοήθεια και την υποστήριξη των φίλων μας», γιατί «οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται υποστήριξη με εξοπλισμό με προμήθειες, με στρατιωτικό εξοπλισμό».

Εμείς οι Λιβανέζοι δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Εμείς οι Λιβανέζοι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Υποστήριξη, ώστε να εντοπίζουμε τους τρομοκράτες όπου βρίσκονται και να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, καθώς και τις άλλες χώρες και την Ευρώπη, επίσης. Γιατί με τη διείσδυση των τρομοκρατών μέσω των συνόρων μας και τον ερχομό τους στην Ευρώπη θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που έχουμε στον Λίβανο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λιβανέζος αξιωματούχος.

Το τρίτο ζήτημα που συζήτησαν, όπως σημείωσε ο κ. Μοκμπέλ, ήταν η υποστήριξη με εξοπλισμό που θα χρειαστεί ο στρατός. «Μου υποσχέθηκε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προβεί σε μία παρέμβαση και εφόσον αυτή ευοδωθεί θα βοηθήσει πολύ τον λιβανικό στρατό», είπε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε: «Ελπίζω ότι όλες οι χώρες στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα ωριμάσουν, ώστε να κατανοήσουν ότι πρέπει όλοι μας να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης και ηρεμίας, ώστε όλοι οι λαοί να ζουν σε ωραίες χώρες που θα μας δώσει ο θεός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ