Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη για το ποιος έχει το δικαίωμα επίκλησης του Άρθρου 50 για το Brexit

Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη για το ποιος έχει το δικαίωμα επίκλησης του Άρθρου 50 για το Brexit

Η επίκληση του Άρθρου 50 από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit δεν απαιτεί προηγούμενη συγκατάθεση από το κοινοβούλιο, υποστήριξε ο Γενικός Εισαγγελέας Jeremy Wright στο Ανώτερο Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή πολιτών κατά μίας μονομερούς απόφασης από την εκτελεστική εξουσία.

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι είναι «αρμόζουσα και θεμελιωμένη» αρχή ότι οι κυβερνήσεις κάνουν χρήση της λεγόμενης «βασιλικής προνομίας» σε περιπτώσεις αποφάσεων που άπτονται διεθνών συνθηκών.

Η αντίπαλη πλευρά υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των τριών ανώτατων δικαστών της έδρας, μέσω των νομικών που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντες πολίτες, ότι από τη στιγμή που η κυριαρχία του κοινοβουλίου θεμελιώνει το κράτος δικαίου στη Βρετανία πρέπει το κοινοβούλιο να είναι αυτό που θα αποφασίσει για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit.

Η Theresa May έχει προαναγγείλει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έως τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου, χωρίς σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέτεινε επίσης ότι η επίκληση του Άρθρου 50 «θέσει σε εφαρμογή τη βούληση του λαού» όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Υπενθύμισε ότι το κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη, με την απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως η ηττημένη πλευρά θα ασκήσει έφεση, φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Πηγή: skai.gr