Συνεχίζεται η κόντρα της May με τον Trump περί «εξτρεμισμού» - Ποιο είναι το ακροδεξιό Britain First

Συνεχίζεται η κόντρα της May με τον Trump περί «εξτρεμισμού» - Ποιο είναι το ακροδεξιό Britain First

Η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May είναι πλήρως επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, αντιδρώντας σ'' ένα μήνυμα του αμερικανού προέδρου Donald Trump στο Twitter, στο οποίο της έλεγε να επικεντρωθεί στην «καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία».

Ερωτηθείς αν η May επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, ο εκπρόσωπός της απάντησε: «Ναι».,

«Η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων σ'' αυτή τη χώρα είναι νομοταγείς άνθρωποι που αποστρέφονται τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές του. Η πρωθυπουργός υπήρξε σαφής ... ότι όπου υπάρχει ισλαμιστικός εξτρεμισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται μετωπικά. Εργαζόμαστε σκληρά για να το κάνουμε αυτό τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς και ... με τους αμερικανούς εταίρους μας».

Σε παρόμοιο τόνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Amber Rudd επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της Ντάουνινγκ Στριτ για την αναμετάδοση από τον Donald Trump στο Twitter αντιμουσουλμανικών βίντεο-- τα οποία είχε αρχικά αναρτήσει το ακροδεξιό βρετανικό κόμμα Britain First ("Πρώτα η Βρετανία"). Η Rudd δήλωσε ενώπιον των βρετανών βουλευτών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε "λάθος" που αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά.

Η ίδια είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν θα ανεχτεί οργανώσεις που διασπείρουν το μίσος δαιμονοποιώντας τους αλλόθρησκους ή όσους ανήκουν σε άλλη εθνότητα".

Νωρίτερα ο Trump είχε επιτεθεί εναντίον της Ντάουνινγκ Στριτ επειδή είχε επικρίνει τα tweets του.

Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να έχει αντίκτυπο η καταδίκη των tweets του Trump από την Ντάουνινγκ Στριτ.

"Νομίζω ότι όλοι ακούμε με μεγαλύτερη προσοχή, ίσως, την κριτική από τους φίλους μας αντί από εκείνους με τους οποίους δεν έχουμε καμία σχέση. Επομένως ελπίζω ότι τα σχόλια της πρωθυπουργού θα επηρεάσουν τον πρόεδρο (Trump)", είπε η Rudd στο κοινοβούλιο.

Η Rudd τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να μιλάει ειλικρινά και ανοιχτά όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και επισήμανε ότι η πρωθυπουργός της χώρας Theresa May έχει τακτικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Trump. Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να απομακρυνθεί το εξτρεμιστικό περιεχόμενο από το ίντερνετ.

Britain First: Ένα περιθωριακό κόμμα σε "πόλεμο κατά του ισλάμ"

Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ σε εκλογές και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Ωστόσο η αντιφασιστική οργάνωση Hope Not Hate υποστηρίζει ότι αριθμεί περίπου 1.000 μέλη.

Στοχοποιεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς, ή πραγματοποιεί "χριστιανικές περιπόλους" στο Λονδίνο με στόχο να προκαλέσει.

Στις συγκεντρώσεις του συμμετέχουν μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και τόσες είναι οι ψήφοι που συγκεντρώνει στις διάφορες εκλογές που διενεργούνται στη χώρα ή και στις ευρωεκλογές στις οποίες έχουν λάβει μέρος υποψήφιοί του.

Παρότι μικρό, το κόμμα έχει μεγάλο ρεύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 1,9 εκατομμύρια likes στη σελίδα του στο Facebook.

Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στο Twitter, είχε αναρτήσει πρώτα η Jayda Fransen, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Abdel Fattah el-Sisi, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές.

Δεν συνοδεύεται από κείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.

Ο Trump αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικώς άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Trump έκανε την αναμετάδοση των βίντεο. 

Απειλεί και προσβάλλει

Ο ιδρυτής του Jim Dowson ήταν ακτιβιστής κατά των αμβλώσεων και πρώην μέλος του αντιμεταναστευτικού BNP.

Στην αντιπρόεδρό του από το 2014, την Fransen, επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 2.265 ευρώ τον περασμένο χρόνο επειδή προσέβαλε μια μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ στη διάρκεια μιας "χριστιανικής περιπόλου" στο Λιούτον, περιοχή του βόρειου Λονδίνου.

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να επιστρέψει στο δικαστήριο στο Μπέλφαστ κατηγορούμενη ότι χρησιμοποίησε "απειλητική και προσβλητική γλώσσα ή συμπεριφορά" μετά την ομιλία που έκανε σε συγκέντρωση του κόμματος στην πόλη νωρίτερα μέσα στο χρόνο.

Η 31χρονη δικηγόρος είναι πρώην σύμβουλος προσλήψεων και ηγείται της εκστρατείας του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση διοικείται από τον Paul Golding, ένα πρώην ηγετικό στέλεχος του BNP, που τον Μάιο του 2016 είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Λονδίνου. Στις εκλογές είχε νικήσει ο Sadiq Khan, ο οποίος είναι μουσουλμάνος.

Ο Golding είχε λάβει μόλις το 1,2% των ψήφων και είχε γυρίσει την πλάτη του στον Khan την ώρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η οργάνωση έγραψε στο Twitter: "Ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν είστε ευπρόσδεκτοι!".

Τον Ιούνιο 2016, ο Thomas Mair, ένας οπαδός των νεοναζί, φέρεται να φώναξε "Πρώτα η Βρετανία!" τη στιγμή που δολοφονούσε την βουλευτή των Εργατικών Jo Cox στην εκλογική της περιφέρεια στη βόρεια Αγγλία.

Κάποιοι σχολιαστές ερμήνευσαν τα λόγια του δράστη ως μια αναφορά στον ακροδεξιό αυτόν σχηματισμό. Ο σύζυγος της Cox Brendan ήταν χθες από τους πρώτους που αντέδρασαν στα tweets του Trump. "Ο Trump νομιμοποίησε την ακροδεξιά στην ίδια την χώρα του, τώρα επιχειρεί να το κάνει και στη δική μας. Η διασπορά του μίσους έχει επιπτώσεις και ο πρόεδρος θα πρέπει να ντρέπεται".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- D. Trump κατά Th. May: Δώσε έμφαση στην τρομοκρατία στη Βρετανία

(φωτογραφία AP)